Браян Макензи обяснява техниките,които ще позволят на един спортист да се отпусне ,да съсредоточи вниманието си към положителните неща, за  една подготовка.

По  време на състезания спортистите се стресират повече. Това  ги предизвиква да реагират  физически и психически по начин,който  може да се отрази отрицателно на тяхната способност да се състезават. Може да останат напрегнати, сърцето да им тупти непрекъснато, да ги избива студена пот, да се трвожат за резултатите от състезанието и да им е доста трудно да се концентрират върху задачата си. Това кара доста тренъори да обърнат внимание на  психологията на спортиста и тревожността му от конкуренцията. Всичко това е фокусирано върху техники,които спортистите могат да използват по време на състезание, за да запазят контрол и да оптимизират ефективността си. След като научат тези техники спортистите се отпускат  и насочват вниманието си към положителните неща за подготовката.

Концентрацията,увереността,контролът и отговорността се считат за основните умствени качества,които са от значение за успешното представяне на състезание за повечето спортове.

Концентрацията  спомага за  способността състезателят да се фокусира само и единствено върху  състезанието. Увереността дава вярата в собствените умения. Контролът спомага за  поддържането на емоционалнията, въпреки отвличането на вниманието, а отговорността учи на дисциплина и продължаване напред в борбата за титла.
Автор: Албена Иванова