Дойде септември, наближава краят на лятото. Но все още ще има хубави  слънчеви дни и  някои хора ще отидат на почивка на море или планинаа. Затова да поговорим за слънцето.

Манията за хващане на тен изненада учените и те я определят като болестно състояние  с  термина "тенорексия"".  Тенорексиците  са  хора, които продължават да правят слънчеви бани и да посещават солариуми, въпреки че са наясно колко вредно е това. Все им се струва, че са много бледи и винаги искат да имат все по-тъмен и по-тъмен тен, така, както анорексиците винаги искат да са по-слаби и по-слаби.

Тенорексията се среща най-често при много слаби момичета и жени на възраст между 16 и 40 години.

Маниаците на тема тен най-вероятно изпитват зависимост от UV лъчите или към солариума и тази  тяхна зависимост наподобява пристрастеността към наркотиците, алкохола и цигарите. Лекарите предупреждават, че  след прекомерно излагане на слънце се   появяват петна, получават се изгаряния, а в най-лошия случай - рак на кожата. Хващането на тен може би предизвиква еуфория. Изследване на учени показва, че ултравиолетовите лъчи на солариума провокират образуването на ендорфин - вещество, което се освобождава от мозъка и има свойствата на морфина.

Когато кожата става по-тъмна от слънчевите бани, това всъщност е увреждане на кожни клетки. Кожата става по-тъмна , за да се защити. Тенорексиците буквално  увреждат клетъчното ДНК, което води до рак на кожата.

Противно на разпространените  вярвания, използването на солариум не е по-безопасно от слънчевите бани. Много експерти  казват, че изкуствените лъчи влияят по-зле , отколкото  истинските, защото в тях се използват UV лъчи, които имат връзка със заболяването меланом - смъртоносен тип рак на кожата.

Хората под 18-годишна възраст не бива да посещават солариум в никакъв случай, тъй като тяхната кожа не е изградила достатъчно защитни сили. Солариумът е по-опасен

също и за хора с по-чувствителна кожа, с много бенки и татуировки, а и за всички, които страдат от гинекологични заболявания, захарен диабет , нарушения на ендокринната система. Има и  доста лекарства, които засилват чувствителността на кожата към UV лъчите, като например противозачатъчните и антибиотиците.

Разходките под слънцето ни правят щастливи, влияят благоприятно на психиката ни, но не бива да прекаляваме. Слънчевата светлина много бързо състарява кожата и тя губи здравия си вид.

Красив тен може да се постигне с лосиони или спрейове за тен. Оставете тенорексията на жените със слаба психика.
Автор: Албена Иванова