Още веднъж за марихуаната

На 22.07.2009 г. ТeenПroblem (http://www.teenproblem.net/s/14146-10.html) публикува статия на Информационната линия за наркотиците (http://drugsinfo-bg.org), озаглавена „Опасна ли е тревата”, която до 31.07.2009 г. беше прочетена от 4435

2009-08-12 09:43:34
Още веднъж за марихуаната
На 22.07.2009 г. ТeenПroblem (http://www.teenproblem.net/s/14146-10.html) публикува статия на Информационната линия за наркотиците (http://drugsinfo-bg.org), озаглавена „Опасна ли е тревата”, която до 31.07.2009 г. беше прочетена от 4435 души. По повод на статията имаше и много противоречеви коментари: от яростно защитаване на употребата на марихуана и съответно нападение на авторите на статията през умереното изказване на мнение до защитаване на идеята за рисковете от употребата на канабис.  

Екипът  на Информационната  линия за наркотиците  би искал да продължи тази така вълнуваща за тийновете тема и да отговори на някои предизвикателства, произлезли от коментарите към статията.

Най-напред искаме да обърнем внимание, че никъде в статията не се употребява понятието „вреден/а”. Идеята на статията е да информира, а информацията не е натоварена с оценки като вреден, полезен, як, лош и т. н.  Информацията борави с понятия като „риск” и „ефект”, а оттам се правят умозаключения за силните и слабите старни не само на канабиса, а и на всяко едно психоактивно вещество. Ние сме убедени, че запознаството с ефектите и рисковете е част от избора, който всеки прави, решавайки да започне, да продължи или да спре да употребява.
 
Легализацията на марихуаната

Много често, когато се говори за марихуана се споменава и въпросът за нейното легализиране. Като пример за европейска държава, в която това е направено, се посочва Холандия. В този случай е важно да се уточни, че нито в Холандия, нито в друга европейска държава, канабисът е легализиран.  

За да бъде едно психоактивно вещество легализирано, то неговите производство, съхранение, разпространение, притежание и всякакви други дейности, които могат да се извършват с него, трябва да бъдат  узаконени. Така, както са узаконени производството и продажбата на алкохол и цигари в България (и в десетки други държави по света) и не подлежат на санкции – стига да се спазват всички изисквания на закона, разбира се.

Това, което  в действителност е направено  в Холандия, е много различно от пълното узаконяване на канабиса.  През 1976  г. там приемат закон (т.нар. Narcorics Act), който разделя нелегалните психоактивни вещества на „твърди” и „меки”, в зависимост от вредите, които те нанасят на общественото здраве. Притежанието, продажбата, производството и т.н. на всички нелегални вещества са наказуеми според този закон, като разликата е в тежестта на наказанията. За „твърдите” наркотици те са по-сурови, отколкото за „меките”. Главен приоритет на холандските власти става разследването на износа и вноса на „твърдите” вещества.

За да бъде разделена продажбата на „меки” наркотици (хашиш и марихуана) от продажбата на „твърди”, се разрешава разпространението  им в т.нар. „coffeeshops”. Тези кафенета са под много строг контрол и спазват многобройни правила. Например: забранена е рекламата; забранена е продажбата на „твърди” вещества; забранено е нарушаването на обществения ред; забранена е влизането на лица, които нямат 18 г.; забранена е продажбата на количества, по-големи от 5 гр. на човек. Местните власти (община, полиция и прокурор) могат винаги да наложат още правила или ограничения на такова кафене. Например: да се забрани паркирането пред него; да се ограничи работното му време до 22,30ч. и др.

Всичко това означава, че производството, притежанието и продажбата на марихуана в Холандия са декриминализирани (а не легализирани) и то частично. Ако тези дейности се извършват извън кафенето или в него с нарушения, те са наказуеми от закона. В действителност с тези мерки холандските власти са поставили под контрол употребата на канабис. Холандия, както и повечето други държави по света, в крайна сметка е обвързана с приетите от ООН и Европейския съюз споразумения за борба с търговията на наркотици.

Източник: http://www.jellinek.nl/


Канабис и респираторни заболявания


Когато се говори за респираторни заболявания  и марихуана, е важно да се отбележи начинът на нейната употреба. Ако  тя бъде погълната (да речем във вид  на спейс кейк), няма как да се отделят отровни вещества с нейния дим. Така че говорим за пушене.

В действителност в дима, отделян при изгарянето на марихуаната, се съдържат и вредни вещества. Едни от тях са канцерогенни (като ароматния въглеводород бензопирен), а други са токсични (като въглеродния оксид, който се отделя и при пушенето на тютюн). Бензопиренът дори е в по-големи концентрации, отколкото в тютюневия дим.

Причината да не се твърди категорично, че редовното  или прекомерно пушене на канабис  причинява рак е, че не са проведени достатъчно продължителни като време и обхващащи достатъчно големи групи хора изследвания.

Но все  пак има неща, които вече се знаят. Хроничното пушене на канабис наистина повишава риска от респираторни усложнения, като например: усилване на кашлицата, увеличено отделяне на храчки, хрипове. Също така, в белите дробове на хората, които имат дългогодишна употреба на марихуана, по-често се откриват клетъчни аномалии, отколкото при хора, които не употребяват.

Хроничното  излагане на канабисов дим се свързва с развитието на предракови промени в бронхиалните и епителните клетки. Подобни промени и с почти същата честота се откриват и у пушачите на тютюн.

Когато говорим  за респираторни заболявания и марихуана, се оказва, че най-застрашената група  хора са тези, които пушат и обикновени, никотинови цигари. Тук вече има изследвания, които са много по-категорични по въпроса. Според данни на едно от тях, хората, които редовно пушат и тютюн, и марихуана, е много по-вероятно да развият симптоми на хронично обструктивно белодробно заболяване. Ако при пушачите на тютюн вероятността да развият такова заболяване е два и половина пъти по-висока отколкото при непушачите, то при пушачите на тютюн и марихуана тази вероятност е три и половина пъти по-висока.

При тази група  хора по-често се наблюдават клетъчни аномалии в белите дробове, както и увреждания на бронхите, които могат един ден да доведат до рак на дихателните пътища. Този риск не е за пренебрегване, като се има предвид, че немалка част от пушачите на марихуана пушат и тютюневи цигари.

В свое изследване новозеландски учени твърдят, че марихуаната вреди много повече от пушенето на цигари с тютюн. Направено е изследване с доброволци, които са били разделени в няколко групи според пристрастеността си към тютюна, марихуаната или и към двете. Резултатите показват, че рискът от развитие на бронхит  или други белодробни усложнения е в пъти по – голям от употребяващите марихуана , отколкото при пушещите обикновени цигари. Учените обясняват това с факта, че дима от цигарите с марихуана се поема по – дълбоко и се задържа по – дълго време в сравнение с тютюневите. Също така при ръчно свитите цигари с марихуана липсва филтър, който да намали поемането на катрани от организма, т.е. един джойнт съдържа 10 – 20 пъти повече катрани от обикновените цигари.       

Източници:
http://www.norml.org/index.cfm?Group_ID=6891
http://norml.org/index.cfm?Group_ID=7270
http://www.thorax.bmj.com

Aldington S. (2007), The effects of cannabis on pulmonary structure, function and symptoms


Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Renesmee_Cullen
преди 12 години

bullshit.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия