Вълнуващо е, когато гърдите най-накрая започнат да растат. Но често е и притеснително, придружено с много тревоги... като например колко големи ще станат, ще изглеждат ли добре и има ли им нещо нередно? Така че тук ще прочетете основната информацията, която трябва да знаете за здравите гърди.

Развитието на нежните „пъпки“ на гърдите обикновено е първият знак на пубертета при момичетата. При някои момичета гърдите започват да растат още на 7 или 8 години, докато при други това не започва преди 13. Времето се определя от личния ви биологичен „часовник“, който казва на тялото ви да започне да произвежда по-високи нива на женските хормони. През следващите пет до шест години гърдите преминават през пет „етапа“ на растеж, докато не достигнат пълна зрялост на 17 или 18. Последният размер на гърдите на момичето е определен по наследство и може да варира от много малък (като размер на сутиена АА) до много голям (като размер ЕЕ). Размерът на гърдите се различава много при жените, като всички размери и форми са нормални и здрави.

Гърдата е изградена от млечни жлези и канали, съединителна тъкан и мазнини. При тийнейджърите и младите жени тъканта на гърдите е твърда и плътна, а след това с годините става по-мека. Гърдите нямат мускулна тъкан и поради тази причина няма физически упражнения, които да ги направят по-големи. И все пак гръдните мускули, които са разположени под гърдите могат да бъдат засилени, така че да повдигат и оформят гърдите (помислете за гърдите на мъжете културисти). Тъй като гърдите съдържат много мастни клетки, жените ще забележат, че когато теглото им се увеличава, увеличава се и размерът на сутиена им.

Природата е предвидила гърдите на жената да произвеждат мляко за нейното бебе. В обществото ни обаче, гърдите често се възприемат като символ на женственост и сексуално привличане, така че е нормално младата жена да има много въпроси за гърдите си.

 

Гърдите ми започват да растат. Болят ме и са много чувствителни. Също така ме сърбят много и ми се образуват червени стрии. Колко дълго ще продължи това? 
Това, което ти се случва, е нормално. Хормоните карат гърдите ти да „напъпват“ и в началото новата тъкан е много чувствителна. Тъй като кожата се опъва, може също така и да сърби. Обикновено болката и сърбежът продължават по-малко от година (въпреки че гърдите ти ще продължат да растат през следващите пет до шест години). Може би е време да се сдобиеш с първия си сутиен, който ще защитава деликатните новопораснали гърди и ще помага за намаляването на болката. Всеки път, когато кожата се разтяга бързо, деликатната лежаща отдолу тъкан, може да се разкъса и да причини образуването на белези по кожата (стрии). Белезите отначало са розови или червеникави, но след около година ще изветлеят и ще станат бледи или с цвета на кожата. Няма доказано лечение, което да предотвратява образуването на стрии през пубертета, но много жени предпочитат да овлажняват кожата с кремове, съдържащи какаово масло, витамин Е, витамин К или алое вера.

Размерът на бюста наследствен ли е? Чувала съм, че е така, но изобщо не се доближавам до размера на майка ми.
Да, размерът на гърдите се определя основно от наследствеността. Обаче генетиката може да бъде доста сложна и може да си унаследила гените, които определят размера на гърдите ти, не само от майка ти, но също и от страна на баща ти или от по-далечни роднини, които дори не познаваш. Поради това размерът на гърдите на много момичета е различен от този на техните майки или сестри. Запомни, че гърдите са нормални, независимо дали са малки, големи или средни.

Очаквайте продължение
Автор: Александър Ненов