5-те качества, които трябва да имаш, за да следваш „Финанси“

2019-09-13 10:30:00
5-те качества, които трябва да имаш, за да следваш „Финанси“
Снимка: Pexels

Наближава времето, в което да трябва да кандидатстваш в университет. Не си мислил досега или си мислил, но бързо си се отказал. Ако мислиш, че има време и нещата ще се наредят от само себе си – грешиш. Колкото по-рано вземеш решение по какъв път да поемеш, толкова повече време ще имаш да се подготвиш, а също така и да прецениш дали изборът ти е правилен. 

 

През последните години голяма част от кандидат-студентите се хвърлят да учат „Финанси“, защото техни близки, познати, приятели, преподаватели или роднини са чули, че професията може да гарантира спокоен и охолен живот. И това не е далеч от истината. Но както всяко нещо, финансите не са сфера, в която всеки може да е добър. Затова и с третата тема от съвместната ни рубрика с Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) EduGuide кариерният консултант на бизнес университета Милен Великов* ще разкрие някои от основните качества, които кандидат-студентите трябва да притежават, за да следват „Финанси“ с удоволствие и да изградят успешна кариера: 

 

1. Да чуваш цифрите. Не е достатъчно да знаеш колко е 2+2, а доста повече. При финансите това е много важно, защото те са изтъкани от числа, цифри, функци и алгоритми. Ако си добър по математика или икономика, то ще ти бъде доста по-лесно. Но това не значи, че ще стане от теб финансист. Просто ще схващаш по-бързо това, което се учи – това е. Схващането на логиката и формирането на подобен начин на мислене е едно от основните неща, които се търсят и изискват от учащите или работещи в сферата на „Финанси“. В средата там, тези качества и бъдещи компетенции ще се обогатят теоритично. „Чуването“ на цифрите е важна професионална характеристика, която ще ви помогне в личен и професионален апспект, особено, когато стане въпрос за пари. 

 

2. Да имаш логическо мислене. Всъщност, имането на нещо не значи почти нищо - да го развиваш е доста по-важно. Необходимо е да правиш умозаключения с лекота, да изграждаш и следваш тези, които с успех да защитаваш, при възможност с повечко цифри, графики и факти. Това включва и допълнителни апекти, като да смяташ бързо, да имаш богата обща култура, която да ти даде възможност да боравиш с голям обем информация и правиш необходимите взаимовръзки, да можеш да анализираш и интерпретираш. Логическото мислене изисква мислене на първо място, любопитство, четене и непрестанно искане за още и още знания. 

 

3. Да си аналитичен. Да можеш да стигнеш до голям извод от малко данни. Тук е важно да имаш компетенциите да търсиш, намираш и интерепретираш голям обем от информация, която предимно да четеш и смяташ. Ключово е да разбираш кое от къде идва, до къде води и какво стои зад него като информация и логика. Аналитичните ти качества ще те направят добър финансист, когато схванеш логиката зад тях, взаимовръзките и алгормите зад решенията. В наше време, за да си аналитичен е необходимо и да имаш добри познания в Excel. Тази програма от MS Office пакета е основен инструмент за окрупняване на големи масиви от данни, сметки и функции, които ще те улеснят в процеса. Като напреднеш в областта на финансите, ще видиш, че има още дузина добри и по-добри финансови продукти от техническо естество. Дотогава – разцъквай ексела и свиквай с него, защото ще отнеме време. 

 

4. Да имаш добра памет. Ако помниш цифри, години, проценти, данни и всякакъв тип такива факти, то ще е по-лесно да интерпретираш и правиш аргументирани допускания кое е вярно и кое не. Ще се наложи да помниш много неща, особено дълго, а някой от тях не са от най-запомнящите се. И това се тренира, но поняког е доста скучно за мнозина. Подгответе се - във финанси не всичко ще ви бъде безкрайно интересно, занимателно или пък динамично. Все пак става въпрос за цифри, а при тях има логика и точни решения, а не художествени интерпретации и разтягане на локуми. Тренирайте паметта си, независимо какво ще учите. 

 

5. Да имаш виско ниво на самодисциплина. Финансите не са лека сфера и не бива да бъдат подценявани. Не всеки може да оцелее в нея, но тези, които успяват и стават настина добри, успяват да си осигурят доста по-висок стандарт на живот. За целта, обаче, тряба да сте много дисциплинирани, методични и да действайте с постоянство и търпение. Тъй като математическите модели и начин на мислене са особено силно застъпени, то има опасност всеки пропуск, нерабиране или несериозно отношение към материята да те отдалечи от това си добър специалист . Правилното разпределение на времето е ключово, за да успееш да прочетеш, осмислиш и научиш всичко в тази област. Зареди се с търпение и не чакай бързи резултати. 

 

Дано не ви се струва доста. Ако наистина искате да сте добри във „Финанси“, то това са едни от най-често срещаните изисквания, аспекти на познание и сфери за развитие на професионалистите в тази област. Но може би най-важното нещо е да решите дали, излизайки от университета искате да сте поредният финансист с висше, или да сте един от най-добрите.

 

 

* Милен Великов е професионален кариерен консултант и един от водещите специалисти в сферата на човешките ресурси у нас. В портфолиото си има редица постижения, като само за 2015 година получава две престижни награди. Отличен е за „HR изгравяща звезда на годината“ от Българската асоциация за управление на хора и е награден с национален златен приз „Човешки ресурси“ от сп. „Човешки ресурси“. През 2019-та година Милен е и сред номинираните в класацията в „40 до 40“ на Дарик радио, която се дава на  едни от най-вдъхновяващите, креативни българи, които чрез уменията си допринасят за развитието на България. 

 

Има три магистърски програми в сферата на човешките ресурси и управлението на хора зад гърба си и през годините преминава пред редица обучения и специализации. Той е Сертифициран кариерен консултант от Global Career Development Facilitator и е завършил Human Resource Management от Chartered Institute of Personnel and Development. През 2019-та се сертифицира като Coach към ERICKSON. 

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия