Орехите - най-полезните ядки?

Всички знаем колко полезни за организма са ядките.  Шепа ядки влияят благотворно на дейността на мозъка и носят полза за целия организъм.  Всички видове ядки съдържат много витамин А, Е и витамини от трупата В, както и много микроелемен

2011-01-22 22:36:56
Орехите - най-полезните ядки?
Всички знаем колко полезни за организма са ядките.  Шепа ядки влияят благотворно на дейността на мозъка и носят полза за целия организъм.  Всички видове ядки съдържат много витамин А, Е и витамини от трупата В, както и много микроелементи.

Трудно е да се определи кой точно вид ядки е най-полезен, защото всяка разновидност притежава свой уникален състав. Орехите обаче са уникални заради  високото си съдържание на витамин С.

По съдържанието на витамин С, орехите превъзхождат  касиса и дори цитрусовите плодове. Затова те са  особено полезни за хората с понижен имунитет.  Притежават антибактериално, укрепващо и противовъзпалително действие.   

Още древните мислители са смятали ореха за талисман на здравето и дълголетието. Те били изумени от приликата на ореховата ядка с формата на двете мозъчни полукълба. Днешната наука признава, че редовната консумация на орехови ядки намалява умствената и физическата  преумора, помага за бързото възстановяване на човека след боледуване или операция.

Особено ценни за обменните процеси на организма са фосфорните, калциевите и железните  соли на този плод. Съдържанието на омега-3 мастни киселини, антиоксидантите и фитостеролите пък потискат развитието на раковите клетки.

Шепа орехови ядки вдигат IQ-то, убедени са специалистите. Ето защо те препоръчват на младежите да хапват по 30-40 г орехи дневно.

Науката вече доказа, че шепа орехи на ден предпазват от рак на гърдата.  И все повече хора са убедени, че мощното дърво придава част от силата си на човека.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия