Деликатесът на деликатесите - бананът

Все още индустрията за бързо хранене не е успяла да изобрети нищо по-съвършено  и полезно за здравето от банана. Той е деликатесът на деликатесите и е в опаковката на опаковките.    Индийска древна легенда разказва за изгонванет

2010-08-17 15:37:24
Деликатесът на деликатесите - бананът
Все още индустрията за бързо хранене не е успяла да изобрети нищо по-съвършено  и полезно за здравето от банана. Той е деликатесът на деликатесите и е в опаковката на опаковките.   

Индийска древна легенда разказва за изгонването от Рая на хитър змей-изкусител, който използвал да подмамва доверчивите не с ябълка, а с банан. Формата и сладостта на този плод са го направили еротичен  символ на индоевропейската култура.

Според психолозите, любов към бананите изпитват романтичните хора. В света, най-много  банани - 20 кг на година - изяждат германците, независимо, че  за тях не може да се каже, че са  романтици.

Бананов десерт с канела, захар и орехи получавал всяка сутрин Карл Маркс. Той твърдял, че тропическият плод му помага много за паметта и изостря ума му.  Към това твърдение се присъединил и гениалният Карл Линей, който нарекъл банана ‘муза на мъдреците’.

Според съвременните биохимици, бананът  е богат да серотонин - вещество, с помощта на което, клетките на  мозъка обменят нервни импулси.  Той подобрява процеса на преработка и усвояване на информацията, предизвиква оптимизъм и  оказва тонизиращ ефект. Диетолозите препоръчват да се консумират банани като стимулатори и антидепресанти - дори само цветът им е достатъчен, за да се подобри настроението

Два  банана на ден - това е най-добрата профилактика на гастрити и язвени болести, твърдят канадски учени. Африкансите племена отдавна са се спасили от всякакви  проблеми на храносмилателния тракт с помощта на бананите.  Учените обаче , едва наскоро обясниха механизма на бананотерапията.

Бананите стимулират обновяването на епителията и отделянето на слуз, защитавайки от повреда вътрешната обвивка на стомаха. Японските онколози пък установили, че консумацията на банани е своеобразна защита срещу рак. Стоматолозите препоръчват, когато в устната кухина се появят язвички, да се сдъвче банан и да се подържи в устата - на възпаленията той действа като балсам.

Американският учен Роджър Мей съветва да изядете един банан, за да  подобрите самочувствието си , за  да се предпазите от хипертония, атеросклероза и заболявания на черния дроб. Според него този плод набавя нужната енергия на нервната система, намалява налягането, успокоява сърцебиенето, помага да се запазят протеиновите съединения  в сърдечния мускул и  да се възстанови балансът на калия в организма.
Бананите са рекордьори по съдържание на важни микроелементи, които са необходими
за всички човешки клетки.

Разбира се, както и при всичко друго, с бананите не трябва да се прекалява. Тъй като този плод  повишава нивото на захарта в кръвта, бананите не се препоръчват за  хора, страдащи от диабет. А тези, които са алергични към този плод и получават мигрена, когато го консумират, трябва да се откажат от него. Полза от този тропически плод  има  тогава, когато човек знае мярката. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия