Жените трупат излишни килограми 4 пъти в живота си

Жените и диетите - те са свързани за цял живот. Почти няма жена, която поне веднъж през живота си да не се е подлагала на диета, за да свали излишните килограми. В живота на всяка жена има четири периода, през които тя е предразположена да натрупа

2010-07-30 12:40:39
Жените трупат излишни килограми 4 пъти в живота си
Жените и диетите - те са свързани за цял живот. Почти няма жена, която поне веднъж през живота си да не се е подлагала на диета, за да свали излишните килограми.

В живота на всяка жена има четири периода, през които тя е предразположена да натрупа излишно тегло. Максималният обем на талията, който може да си позволи една жена е 80 сантиметра. Ако талията й е над 88 сантиметра, вече се говори за затлъстяване.

Нека видим кои са четирите периода в живота на жената, през които тя трябва да е внимателна и да следи теглото си, за да не се бори после с десетки излишни килограми.

1. Тийнейджърската възраст - когато човек съзрява полово тялото му се закръгля под влиянието на хормоните. Естрогените се отделят от мастната тъкан, за да има младото момиче редовен месечен цикъл. Тийнейджърите често посягат към антихрани, за да подобрят настроението си. Те редовно консумират сладки неща, снаксове, чипсове, натурални сокове със захар, газирани напитки, които са пълни с калории и от тях лесно се трупат излишни килограми. В резултат на това неправилно хранене, често се стига до сериозни проблеми с теглото и до нарушаване на обмяната на веществата.

2. Бременност - много от жените смятат, че когато са бременни те трябва да ядат за двама. Но това е грешно. Голямото количество храна, което приемат бременните, води до излишни килограми както при родилката, така и при новороденото. През този период жената трябва да яде в нормални количества и да не се поддава на изкушенията. Хормоните бушуват и на нея й се яде от всичко по много, но тя трябва да устои на желанието.

3. Първи стъпки в приема на противозачатъчни - жените, които са склонни да качват лесно килограми, трябва задължително да се консултират с лекар, преди да започнат да приемат контрацептиви. Въпреки че вече на пазара има ниско дозирани противозачатъчни хапчета, от тях също може да се натрупат излишни килограми. Голямото количество хормони може да промени метаболизма на мастните тъкани и по този начин по-лесно да се трупат запаси от мазнини.

4. След настъпване на менопаузата - 60% от жените напълняват, след като при тях настъпи менопаузата. Естрогените намаляват активността си и тестостероните излизат на преден план. Крушовидната форма на закръглените жени се сменя с мъжката пълнота. Мъжете трупат предимно в областта на корема. Трябва сериозно да се внимава, защото този вид затлъстяване води до много сериозни здравни проблеми. Друга причина жените да напълняват след настъпването на менопаузата е, че те се депресират и намират щастие в храната. За да се избегне трупането на излишни килограми, жените на средна възраст трябва да наблегнат на храните богати на витамини и белтъчини. Също така е хубаво да правят физически упражнения, за да горят калории. При един час плуване се изгарят 500 калории, при един час тенис 350 калории, при един час федербал 450 калории. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия