Красива кожа – как да я постигнем?

Състоянието на кожата се влияе от много фактори. За да изглежда тя винаги гладка, мека и свежа, се налага да обърнете внимание най-вече на няколко неща. Ето кои са те: Хранене Храните, богати на витамин С, помагат за производството на колаг

2010-07-24 16:10:21
Красива кожа – как да я постигнем?
Състоянието на кожата се влияе от много фактори. За да изглежда тя винаги гладка, мека и свежа, се налага да обърнете внимание най-вече на няколко неща. Ето кои са те:

Хранене

Храните, богати на витамин С, помагат за производството на колаген в кожата и увеличаването на еластичността й. Това са цитрусовите плодове, ягодите, касисът, боровинките, сладките картофи и други. За мекотата и еластичността на кожата допринасят и храните, съдържащи цинк. Това са овес, пълнозърнести изделия, морски деликатеси, месо, черен дроб, ядки, мляко, сирене, яйца.

За гладка кожа изключително полезни са сяросъдържащите вещества, които могат да бъдат открити в лука и чесъна например, както и храните, богати на витамин Е - авокадо, бадеми, лешници, кедрови ядки, броколи, растителни масла и морски деликатеси.

За да изглежда кожата ви винаги сияйна, не изключвайте от менюто си и храните, богати на витамин В2. Това са говеждото месо, черният дроб, сиренето, яйцата, зелените листни зеленчуци, гъбите, хлябът и зърнените храни.

За регенерирането на кожата спомага витамин А, значителни количества от който могат да се открият в бъбреците, яйцата, млякото, сиренето, киселото мляко, кравето масло и тлъстата риба.

За избистрянето на тена трябва да наблегнете и на храни с богато съдържание на желязо като червените меса, свинския дроб и листните зеленчуци.

За премахване на акнето изключително полезни са храните, богати на селен – броколи, гъби, зеле, репички, лук, пълнозърнести изделия и ядки.

Вода

От съществено значение за добрия вид на кожата е и нейната хидратация. За да изглежда тя винаги мека и сияна, трябва да приемате поне по 8 чаши вода на ден.

Почистване

За да бъде проблемната кожа винаги чиста и здрава, тя трябва да бъде третирана със съобразени с нейния тип измиващи средства – гелове, лосиони, кремове. Маските, приготвени в домашни условия също могат да окажат благоприятно въздействие върху кожата.


.:. Врагове на красивата кожа .:.

Цигари

Отдавна е известно негативното влияние на цигарите върху кожата. Никотинът е виновен за свиването на кръвоносните съдове и насищането на клетките с въглероден окис, а това води до по-бързото остаряване на кожата и появяването на сивкав оттенък. Освен това веществата, съдържащи се в тютюна, спомагат за намаляването на колагена в кожата, както и изтъняването й.

Алкохол

Алкохолът е сред най-изявените врагове на красивата кожа. Той неутрализира благоприятното въздействие на витамините А, В и С и забавя регенерирането на кожата.

Стрес


Стресът води до повишаване на нивата на кортизол в кръвта, което пък отслабва защитата на кожата и позволява на бактериите, предизвикващи акне, да навлязат по-лесно в нея и да запушат порите. Освен това притокът на кислород към кожата намалява, поради което тя остарява по-бързо и придобива сивкав оттенък.


Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
INOA
преди 12 години

Здравейте, имам проблемна кожа и наскоро си купих дарсонвал за дом. употреба, бих искала да питам дали някой има и какви продукти се слагат преди и след дарсонвализация. Мерси предварително!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия