Яжте банани!

Родината на бананът е Югоизточна Азия. За първи път той се споменава в будистки текстове от 6-ти  в. пр. н. е. Първата плантация се появила в Китай през  2-ри в. пр.н.е. В Европа тези плодове били опитани едва  след повече от х

2010-06-08 18:21:08
Яжте банани!
Родината на бананът е Югоизточна Азия. За първи път той се споменава в будистки текстове от 6-ти  в. пр. н. е. Първата плантация се появила в Китай през  2-ри в. пр.н.е.


В Европа тези плодове били опитани едва  след повече от хиляда години - през 10-ти век, а в Южна Америка - още по-късно, в началото на 16-ти век. През 1516 година францисканският монах Томазо де Берланга основал първата американска бананова плантация, чиято реколта отивала за изхранване на робите и домашния добитък.


Според енциклопедията,  бананът е най-многогодишната трева - само едно съцветие от нея ражда около триста плода - онези банани, които  ние упорито продължаваме да  наричаме плодове. Самата бананова трева пък най-малко прилича на такава  - само едно "стръкче" с диаметър до 60 см стига височина  15 метра. Появата на плодовете пък се дължат на прилепите - именно те опрашват банановите гори и то нощем, разбира се....


В Индия и Китай плодовете на банана векове наред били смятани за свещени. Жените от някои африкански племена и досега правят поклонения пред мъжки бананови съцветия с молба да ги избави от безплодие.  За жените от Полинезия пък бананът бил табу заради фалическата му форма.


Бананът обаче е завоювал популярността си с уникалните си полезни свойства и като отлична алтернатива на традиционната храна.


През 1933 година  пък Хитлер обявил  война  на бананите. Тъй като по това време Германия плащала за тях с  валута, а тя била необходима на Вермахта за други цели, вестниците  били наводнени  с информация, колко вредни са тези плодове. Издигнати били лозунги като "Ние не сме маймуни!" и "Истинският патриот яде немски ябълки!". Така бананите изчезнали от   пазара и  се завърнали в Германия  едва след смъртта на Хитлер.


Бананът е удоволствие в най-прекия смисъл на думата. Той съдържа  аминокиселината триптофан, която в организма се преобразува в хормона серотонин, отговарящ за оптимизма. Триптофанът препятства и стареенето. Бананите са хипоалергенни - бананово пюре може да се дава спокойно и на бебета. За по възрастните бананът  също е полезен. Той не обостря язвата и помага при хроничен гастрит. Бананите неутрализират киселините и  така стават незаменими  и при парене в стомаха.


В бананите има малко витамин  С и съвсем малко каротин, но затова пък  голямо количество  витамин В6 и В2.  Голямо е съдържанието на калий в бананите. В 100 г от меката му част се съдържат 376 мг от този минерал. Той  укрепва сърдечния мускул, намалява и риска от смърт от сърдечни пристъпи. Калият способства и за регулиране на водния баланс, а заедно с магнезия и калция, които също се съдържат в  бананите, намалява кръвното налягане. 


В източна Африка от бананите се прави бира, която достига до 28 градуса. На Филипините от горчивите бананови сортове се произвежда картон.  В Индия бананите се използват за спускането на кораби на вода - плодовете се смачкват и с тази маса  се намазва плавателната плоскост.


Хубавият банан трябва да има равномерен цвят. Малката тъмна "бенка" върху кората му е признак за максимална готовност. Появата на множество черни петна не вещае нищо добро. Употребата на банани, които не са пожълтели достатъчно не е вредна за здравето, с изключение на неприятното газообразуване.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия