Пластичната операция (част II)

Дали пластичната операция е правилен избор? Реконструктивната операция помага да се поправят значителни дефекти и проблеми. Но какво да кажем за козметична операция, просто за промяна на външния вид? Дали е добра идея за тийнейджърите? Както и за

2008-01-09 00:00:00
Пластичната операция (част II)
Дали пластичната операция е правилен избор?

Реконструктивната операция помага да се поправят значителни дефекти и проблеми. Но какво да кажем за козметична операция, просто за промяна на външния вид? Дали е добра идея за тийнейджърите? Както и за всичко останало, така и тук има причини „за” и „против”.

Козметичната операция едва ли ще промени живота ви. Някои пластични хирурзи прекарват много време да разпитват тийнейджърите, които искат такава операция, за да решат дали те са подходящи кандидати за това. Докторите искат да знаят дали тийнейджърите са емоционално зрели и дали това, което правят си има основателни причини.

Много от пластичните процедури представляват само това – операция. Те включват анестезия, лекуване на рани и други сериозни рискове. Лекарите, които правят тези процедури искат да знаят, че пациентите им са способни да разберат и да се справят със стреса от операцията.

Някои лекари отказват да направят определени процедури (като ринопластика, например) на тийнейджър, докато не са сигурни, че въпросният индивид е достатъчно голям и организмът му няма да расте повече. За ринопластиката, това означава 15 или 16 години за момичета и около година повече за момчета.

Момичетата, които искат да си уголемят бюста по козметични причини, обикновено трябва да са поне на 18, защото физиологичните имоланти са одобрени само за жени над 18 годишна възраст. Въпреки това, в някои случаи, когато например има значителна разлика в размера на гърдите или едната гърда не е порастнала изобщо, тогава може да се приложи пластична операция и по-рано.

Ето няколко неща, които трябва да вземете предвид ако обмисляте пластична операция:

    * Почти всички тийнейджъри (и много възрастни) са загрижени за телата си. Почти всеки има идея за едно-две неща, които може да се променят. Тазо загриженост си отива с времето. Когато се замислите за пластична операция, замислете се дали го правите за себе си или за да угодите на някой друг.
    * Тялото на човек продължава да се променя през пубертета. Частите на тялото може да изглеждат твърде големи или твърде малко сега, но с времето ще станат пропорционални. Понякога, например, това което изглежда като огромен нос, след това се превръща в нормално носле, когато лицето на човека порастне достатъчно.
    * Да влезем в добра форма чрез подходящ контрол на теглото и упражнения, може да има невероятен резултат дори и без пластична операция. Не е добра идея да се избира операцията като първа опция за отслабване, когато това може да се поправи и без оперативна намеса. Липосукцията може да изглежда бърз начин за отслабване в сравнение с диетата. Но тази процедура носи далеч по-голям риск и лекарите я избират едва когато другите опити не дават резултат.
    * Емоциите на някои хора имат наистина голям ефект върху външният им вид. Хората, които са депресирани, особено критични към себе си или имат изкривена представа за начина по който изглеждат, понякога мислят че промяната във външния им вид ще реши проблемите им. В тези случаи обаче, това не е така. Да се справим с емоционалния проблем с помощта на обучен терапевт е по-добрия вариант. Всъщност, много лекари няма да приложат пластична операция на депресиран тийнейджър или такъв с умствени проблеми докато тези проблеми не бъдат отстранени първо.

Какво включва пластичната операция?

Ако обмисляте пластична операция, поговорете първо с родителите си. Ако намеренията ви са сериозни и родителите ви се съгласят, следващата стъпка е да се срещнете с пластичен хирург, който да ви обясни какво може да очаквате преди, по време и след процедурата – както и възможните усложнения. В зависимост от процедурата, възстановяването може да е малко болезнено, да се появят временни отоци и синини, които да ви накарат да изглеждате абсолютно различно за известно време.

Процедурите и възстановяването траят различно, така че е хубаво да проучите какво включва вашата процедура и дали тя е реконструктивна или козметична. Добра идея е да изберете сертифициран лекар.

Пластичната операция не е нещо, което може да се реши с лека ръка. Ако я обмисляте, проучете възможно най-много за спесифичната процедура, която желаете, поговорете с лекарите и родителите си. Веднъж след като съберете всички факти, тогава вземете решението дали пластичната операция е подходяща за вас. Автор: Александър Ненов

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия