Пластичната операция (част I)

Когато чуете за пластична операция, какво си представяте? Холивудска звезда, която се опитва да забави неизбежното остаряване? Хора, които искат да променят размера на гърдите си, корема или други части на тялото, само защото по телевизията изглежда

2008-01-08 00:00:00
Пластичната операция (част I)
Когато чуете за пластична операция, какво си представяте? Холивудска звезда, която се опитва да забави неизбежното остаряване? Хора, които искат да променят размера на гърдите си, корема или други части на тялото, само защото по телевизията изглежда толкова лесно?

Това са най-често представите ни за пластична операция, но какво ще кажете за едно 4-годишно дете, което има нужда от възстановяване на брадичката, защото е захапано от куче? Или млада жена, която има белег по рождение на челото и иска да го премахне с лазер?

Какво представлява пластичната операция?

Само защото името включва „пластична”, не означава, че пациентите, които се подлагат на такава операция свършват с куп фалшиви неща по лицето си. Името не е взето от синтентичното вещество, а от гръцката дума plastikos, която означава „да оформиш” или „да изваеш” (и от която идва и наименованието „пластмаса”).

Пластичната операция е специален вид операция, която може да включва както външния вид на човека, така и неговата функционалност. Пластичните хирурзи се опитват да променят външния вид и личната визия както чрез реконструктивни така и чрез козметични процедури.

Защо тийнейджърите се подлагат на пластични операция?

Разбира се, повечето тийнейджъри не го правят. Но някои да. Интересно е, че Американското Общество на Пластичните Хирурзи (ASPS) отчита разлика в причините, които тийнейджърите дават за своето желание да се подложат на такава операция и причините, които дават възрастните. Тийнейджърите гледат на пластичната операция като начин да се впишат в някакъв стереотип и да изглеждат приемливи в очите на приятелите си. Възрастните, от друга страна, приемат операцията като начин да изпъкнат от тълпата, да изглеждат различни.

Броят на тийнейджърите, които избират пластичната операция нараства. Според ASPS, над 333,000 души на възсраст под 18 години са се подложили на операция през 2005 г, за разлика от 306,000, които са го направили през 2000 г.

Някои хора се обръщат към пластичната операция, за да поправят физически дефект или да променят част от тялото си, която ги кара да се чувстват неудобно. Например, мъжете с гинекомастия (състояние на увеличена мастна тъкан на гърдите), която не изчезва с времето или загубата на тегло, може да поискат пластична операция. Мъж или жена с белег по рождение, може да се обърнат към лазерно лечение, за д аподобрят външния си вид.

Други решават, че искат козметична промяна, защото не са доволни как изглеждат. Тийнейджърите, които се подлагат на козметични процедури – като отопластика (прибиране на ушите, които стърчат) или дермабразия (процедура, които изглажда или прикрива кожа, белязана от акне) – понякога се чувстват по-уверени в себе си след процедурата.

Най-честите процедури, които тийнейджърите избират включват оформяне на носа, ушите, акне и премахване на белези, както и намаляване на бюста. Автор: Александър Ненов

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия