Какво е Любовта?

"Да обичате не значи да гледате един в друг, а да гледате заедно в една посока." А. дьо Сент-Егзюпери Сигурно всички очакване да разберете какво все пак е любовта? На този въпрос като че ли е по-лесно може да се отговори като се каже "какво

2003-07-24 00:00:00
Какво е Любовта?
"Да обичате не значи да гледате един в друг, а да гледате заедно в една посока."
А. дьо Сент-Егзюпери

Сигурно всички очакване да разберете какво все пак е любовта? На този въпрос като че ли е по-лесно може да се отговори като се каже "какво не е любов".
->Любовта не е ревност. За мнозина любовта и ревността са така тясно свързани, че наличието на ревност към любимия се възприема като доказателство за любовта към него. Всъщност истинската любов е несъвместима с ревността. Да ревнуваш означава да нямаш доверие в другия, да си несигурен в отношенията си с него.
->Любовта не е чуство за собственост спрямо партньора. Той не бива да бъде лишаван от правото му на лични предпочитания, интереси, занимания, както не бива да изискаваме непрекъснато внимание само към себе си.
->Любовта не е пълен идеал. Известно е, че влюбеният има "розови очила", които до някъде скриват от нас истината за другия човек. Когато след време се взрем по-обективно в него, откриваме наред с положителните му качества и немалко отрицателни. Тогава някои казват: "С любовта си аз ще го/я променя." Никой обаче не може да се промени основно от любовта или от брака. За това трябва добре да опознаем другия, както и той нас, зада избегнем разочaрованията.
->Любовта не е безкраен празник, липса на проблеми и трудни изпитания. По-скоро обратното - любовта укрепва и се развива именно във взаимно преодоляване на трудностите по пътя към най-красивото и най-доброто в човешките взаимоотношения. Тя изисква от нас не смао да получаваме, но и да даваме от себе си, постоянно да откриваме нови общи интереси, занимания и преживявания.
->Любовта не е самозаробване и мъченичество. Ако изцяло се откажем от себе си и проявявайки саможертва, удовлетворяваме всички нужди да любимия човек, ако приемем доброволно любовта като робство, можем само да изгубим своя любим. Рано или късно той че потурви някой друг, който е съхранил своята инвидуалност, който умее да я отстоява и развива.

Любовта е преди всичко взаимна подкрепа и непрекъснат стремеж към емоционално и духовно обновяване, към все по-пълна хармония в отношенията между момчето и момичето, между мъжа и жената. Зависима от всички качества на човека, любовта е израз на нашите особености и достойноства като хора. Автор: Александър Ненов

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия