Как трайното изправяне уврежда косата?

Какво трябва да знаем за процедурата

2017-05-22 14:08:00
Как трайното изправяне уврежда косата?
Снимка: Instagram

Козметичната индустрия е залята с разнообразни процедури и техники, чиято цел е да се справят с къдравата коса, като се постигне трайното ѝ изправяне.

 

Структурата на къдравия косъм се дели на 3 вида, в зависимост от степента, в която той е накъдрен – може да бъде вълнист, начупен или спираловиден.

 

Не всеки, който има къдрици, ги иска и целта на мнозина е да имат права коса.

 

Дали обаче си струва излагането на косата на толкова химикали, за да се постигне желания ефект? Предлагаме някои от вредните химически вещества, които унищожават косата.

 

Изправяне с кератин

 

Употребата на формалдехид при тези процедури често води до течащ нос, дразнене на очите, главоболие и сърбеж. Причина за тези нежелани реакции са силните изпарения, които се освобождават по време на процедурата. В тези случаи от полза е носенето на маска. При чувствителната кожа може да се наблюдава и по-тежка изява на страничните ефекти при третирането с кератин. Ако сме изпитвали някакви алергични реакции към формалдехид, е препоръчително стилистът първо да тества продукта върху кожата.

 

Термично изправяне на коса

 

Термичното изправяне на косата представлява тежък химически процес, който включва употребата на натриев хидроксид, гуанидин хидроксид и амониев тиогликолат. Химическите вещества се нанасят върху косата, като целта е да се наруши самата структура на къдравия косъм и по този начин той да се изправи.

 

Третиране на косата с цистеин

 

Цистеинът се счита за по-добър вариант, в сравнение с кератина, тъй като в него не се съдържа формалдехид или други вредни негови заместители, които при нагряване могат да отделят формалдехид. В процедурата с цистеин се съдържат необходимите аминокиселини и естествени протеини. Ефектът от тази процедура продължава не повече от 3 месеца.

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия