Храни за късмет в годината на Зеления дървен дракон

Вижте какво да хапвате

2024-02-16 15:00:00
Храни за късмет в годината на Зеления дървен дракон
Снимка: iStock/ivandzyuba

Китайската нова година настъпи на 10-и февруари и ще продължи до 25-и януари. Преди дни започна годината на Зеления дървен дракон и вече показахме какви цветове дрехи да носите, за да имате късмет през следващите месеци. А знаете ли, че храната също е много важна? Ето какво да похапвате за късмет през годината на Дракона, според "Taste of Home", "Story Plate Recipes" и "China Highlights".

 


Риба 

 

Всички знаем колко полезно е да се хапва риба - тя съдържа много важни витамини и минерали за организма. През новата година спокойно може да хапвате всякакъв вид риба. Тя е традиционно ястие на трапезата по време на Китайската Нова година. На китайски произнасянето на думата "риба" звучи като това на "изобилие". Така каните богатството и изобилието в живота си. Златистата каракуда и лъчеперката са хит за трапезата.

 

Снимка: iStock/ALLEKO

 

Кнедли

 

Кнедлата е ястие от варено картофено тесто, пълно със сливи. То е популярно в страните от Централна и Източна Европа, особено в Полша, Унгария, Словакия и Чехия. Ястието може да се яде като десерт, но става и за основно ястие, както и за гарнитура. Ясно е, че кнедлите са популярни и в Китай. Понякога там ги пълнят с ориз, морски дарове, месо и т.н. Вие може да го приготвите според вашия вкус. Според поверието, колкото кнедли изядете на Нова година, толкова пари ще направите през следващата година. Те носят късмет и богатство.

 

Снимка: iStock/Roxiller

 

Нудълс

 

Нудълите, които често биват наричани и оризови спагети, са азиатско тестено изделие, произвеждано от варено тесто. Те засищат и стават все по-популярни в последните години. Спокойно може да си хапвате от тях в годината на Дракона. Считат се за фонтан на младостта. Те символизират пътешествието, наречено живот, което никога не свършва. Носят дълголетие. Колкото по-дълги са нудълите, толкова повече ще живеете. Само внимавайте да не прекъснете или срежете на 2 нудълите, това не носи хубав късмет. 

 

Снимка: iStock/Olga Mazyarkina

 

Цяло пиле

 

Прекрасна новина за любителите на пилешко месо! Знаем, че то е полезно, по-леко от свинското и сега се предпочита да залагате на него. Но има едно особеност - не приготвяйте части от пилето, а цяло пиле. Смята се, че то носи късмет и просперитет. Когато е цяло, то символизира обединеност, цялост. Препоръчва се да правите цяло пиле, когато имате гости, когато се събирате със семейството.

 

Снимка: iStock/bhofack2

 

Пролетни рулца

 

Екзотично ястие, което става все по-популярно и у нас. Пролетните рулца представляват пълнени оризови кори със зеленчуци. Някои добавят и месо в тях, но не е задължително. Когато са готови, те изглеждат като кюлче злато, затова се смята, че носят голям късмет. Така привличаме богатството и изобилието към себе си. Освен това, златистото е един от късметлийските цветове в годината на Зеления дървен дракон.

 

Снимка: iStock/Alisa Korolevskaya

 

Сладки оризови топчета

 

Ястието не е толкова известно у нас, но може да потърсите рецепти и да пробвате да го направите. В Китай сладките оризови топчета са доста популярни и се ядат на празненства, фестивали. Те се асоциират със събирането на семейството, с това да бъдете заедно с любимите хора. Кръглата им форма показва обединеност. Смята се, че те носят и хармония. 

 

Снимка: iStock/xphotoz

 

Портокали и мандарини

 

За любителите на плодовете, това е идеалният вариант. През зимата често хапваме портокали и мандарини, но сега не забравяйте да си взимате от тях и през другите сезони. Тези оранжеви плодове ще ни донесат късмет през годината на Дракона. Цветът им се свързва с положителното мислене, веселото настроение, оптимизма. Освен това, те са кръгли, символ на богатството, обединението. Портокалите и мандарините ще ни донесат щастие и просперитет.

 

Снимка: iStock/loooby

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pipinana
преди 2 месеца

ehhee. bogata trapeza. dadno . az ne obi4am dosta ot tezi hrani.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия