Що е то киберхулиганството и как да се предпазим от него?

Вижте интересни подробности

2023-11-14 10:45:00
Що е то киберхулиганството и как да се предпазим от него?
Снимка: ПР

 Интернет е мястото, на което прекарваме голяма част от времето си. Точно там можем бързо да открием нещата, които ни харесват, но в същото време можем лесно да попаднем в опасна ситуация. Важно е да знаем как да се справяме в подобни моменти, за да си подарим едно истински приятно и безопасно онлайн преживяване. 

 

Колкото повече време прекарваме в социалните мрежи, толкова по-вероятно е да срещнем киберхулиганството под една или друга форма. Всички сме свидетели на безкрайната сага между Джъстин и Хейли Бийбър и Селена Гомез, как фен базите на всеки от тях нападат другия и как това се отразява на менталното им здраве. Много от световните и български известни личности и инфлуенсъри са споделяли за важността на този проблем. Трудно е когато става дума за обикновени хора без такава голяма аудитория. Тогава често пъти няма към кого да се обърнем и да споделим, затова е важно да се научим да не се поддаваме на кибер хулиганите, за да не повлияят на нашата самооценка и начина, по който мислим.

 

Наскоро А1 стартира новото издание на „Интернет за всички“, а там се говори за киберхулиганство и за още много важни неща свързани с безопасността онлайн. „Интернет за всички“ е за децата между 7 и 15 години. В един от седемте интерактивни епизода, участниците са поставени пред ситуация, така че да вземат решение как да постъпят в случай на интернет тормоз към тях и техни приятели. Във видеото е обяснено, че позволявайки на т.нар. „тролове“ да навлизат в личното ни пространство онлайн, ние започваме да приличаме на тях, а трябва да знаем, че отговорът на агресията, не е агресия.

 

Освен киберхулиганството, във видеата можете да се запознаете и с други важни теми – сигурността в интернет, поведението в социалните мрежи, фалшивите новини, онлайн измамите, ограничаването на екранното време и изкуствения интелект. Засегнатите теми са изключително важни за всеки, който обитава мрежата, за да може да сърфира безопасно и да използва само позитивите, които тя предлага.

 

Освен образователен елемент, „Интернет за всички“ дава възможност да спечелите вълнуващи технологични награди. Голямата изненада, която ще бъде подарена на един от късметлиите, е iPhone 15, а на всеки две седмици ще бъдат теглени и по-малки награди – 3 гейминг пада Redragon Pluto, 6 микрофона Genesis Radium 200 и 6 чифта слушалки Redragon T-Dagger Ural.

 

Кампанията ще продължи до 31.12.2023, а за да участвате трябва да се регистрирате на https://internetforall.bg/ и да преминете успешно през седемте интерактивни видеа. След успешното завършване на всички епизоди от поредицата ще получите и своя сертификат за преминато обучение по интернет безопасност.

 

Важно е и да знаем, че винаги има хора, към които да се обърнем. Родителите ни са на първо място и винаги до нас. Затова трябва да се чувстваме спокойни и свободни да споделяме с тях, ако попаднем в трудна ситуация в онлайн.

 

Снимка: ПР

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия