Изборът на килими за кухня трябва да бъде много добре преценен. Освен като част от интериора, килимът има и няколко други функции. Основните от тях са, че предпазва босите крака от студ и заглушава шума от стъпки, в случай че под вас живеят хора. Това обаче далеч не е всичко. Килимът в кухнята е подложен на повече замърсяване, тъй като там често се изпуска храна. Точно за това е добре да заложите на дизайни с по-малко ресни и на тъмни цветове. “Косматите” видове не са подходящи, тъй като лесно ще задържат мръсотията и трудно ще се почистват. На тези в светли цветове, ще си личи всяка мръсотия, което също е добре да се избегне.

На какви материали да заложим 

Когато избираме килим или мокет за нашата кухня, е добре да се запознаем със свойствата на различните материали, от които е направен. Ето и основните варианти:

  • Естествени материали – лен, памук, сезал са се доказали. Първо, те са абсолютно екологично чисти. На второ място, те са лесни за измиване в обикновена пералня (ако големината на килима е подходяща за тази цел) и няма да ви се налага да използвате услугите на професионално чистене. Като допълнение, те изсъхват много по-бързо, а тяхната цена е сравнително по-ниска от моделите, изработени от други материали;

 

  • Вълна – друг вариант за естествено покритие. Те са много меки и приятни на допир, топлят добре краката и се характеризират с висока издръжливост. Можете да почистите килим от вълна с мека четка, ръчно при това. Суха мръсотия можете лесно да премахнете само за няколко минути. Въпреки това, те са силно влагопоглъщащи. Ако разлеете нещо, изсъхването ще отнеме по-дълго време, което е добре да се има предвид, избирайки модел за кухнята;

 

  • Полиестер – съвременният аналог на вълнените модели са тези, изработени от полиестер. В свойствата си синтетичният материал прилича на вълнените покрития, но е много по-евтин и по-лесен за поддръжка. Полиестерът има отблъскващи свойства срещу влага и мръсотия, като освен това не избледнява от слънчева светлина. Други положителни качества са, че не привлича молци и други паразити и дори не се влияе от мухъл. Въпреки това, има и недостатък. На първо място, всяко мазно оцветяване трябва да се отстрани незабавно. Ако се абсорбира, ще бъде почти невъзможно да го почистите. В допълнение, такива модели в никакъв случай не могат да бъдат поставени директно под печката. От топлината те могат да се деформират и ще бъде невъзможно да ги възстановите;

 

  • Бамбук – интересен вариант са също и моделите изработени от бамбук. Те се почистват изключително лесно, като единствения им минус е, че не затоплят толкова много пода, което не за всеки дом е от значение. Все пак при избора на килим за кухнята, основният критерии, трябва да е начина на поддръжка.

 

  • Полипропилен – много производители се заложили на този материал. Той има добри топлоизолационно качества, но пък не подлежи на всеки тип почистване. При тези варианти е най-добре да почиствате само мястото на замърсяване.

 

С какво друго трябва да се съобразим при избора на килим за кухнята

Освен основният фактор, материала, при избора на модел за което и да е помещение, трябва да се съобразим и с неговия интериор. За да изглежда добре, е важно да подберете подходящи цветове, които добре да се съчетават с останалата част от обзавеждането. Много интересен вариант в последните години е използването на множество малки модели, които да свържете по стил и да поставите симетрично, така че да стоят добре. Много добра техника при съчетаването на различните елементи от интериора е, да подберете цветове за постелката на пода в тон с някой от детайлите в помещението. Така то ще изглежда много по-приветливо и модерно.

Можете да разгледате и изберете подходящ за вашите нужди модел и от онлайн магазин. Вземете под внимание всички фактори и ви гарантираме, че няма да сбъркате с избора.

Автор: Криси Табачка