8 вкусни и полезни храни за повече здраве през студените месеци

2020-10-19 14:30:00
8 вкусни и полезни храни за повече здраве през студените месеци

Да се храните здравословно е важно - особено през предстоящите студени месеци. Богатите на витамини, минерали и други полезни вещества храни ще подсилят имунната система, което ще ви направи по-силни в борбата с вируси и настинки. Освен това ще ви осигурят повече енергия и по-добра концентрация, за да се справите с задачите в училище. Най-хубавото е, че храненето може да е едновременно здравословно и вкусно!

 

Подбрали сме ви осем супер вкусни и здравословни храни, които ще ви набавят всички необходими полезни вещества, за да се чувствате добре и да изглеждате страхотно. По-силна имунна система, повече енергия, по-добра памет и концентрация, по-добро настроение - какво по-хубаво? 

 

Кои са най-важните полезни вещества, които трябва да си набавяте ежедневно? 

 

 • Витамини С и D - подсилват имунитета и повишават защитните функции на организма   

 

• Витамини А и Е - грижат се за доброто състояние на кожата   

 

• Желязо - осигурява повече енергия, подобрява усвояването на витамините 

 

  • Калций - грижи се за здравето на костите и мускулите 

 

  • Цинк - подобрява имунитета и метаболизма, повишава нивата на енергията   

 

• Омега-3 мазнини - грижат се за мозъка, подобряват паметта и концентрацията   

 

• Протеини - осигуряват енергия

 

А ето и кои са най-вкусните и полезни храни, които да си хапвате всеки ден за повече здраве и енергия.

 

Горски плодове

 

 

Има ли някой, който да не обича малини, боровинки, ягоди и останалите горски плодове? Едва ли! Проблемът е обаче, че на пазара ги има само няколко седмици през лятото. Спокойно - лесно можете да си ги хапвате и през останалата част от годината. Във всеки един по-голям магазин в хладилните витрини ще намерите замразени горски плодове.

 

Полезен съвет: Добавете 2 шепи замразени плодове в блендера заедно с един банан и чаша прясно мляко - супер вкусно, бързо и много здравословно смути!

 

Плодовете са важна част от здравословната диета, а най-хубавото е, че независимо от сезона, можете да намерите богато разнообразие. Независимо дали добре познати, като ябълки, круши и портокали, или пък по-екзотични като манго, киви и папая - всички те са супер богати на витамини и антиоксиданти, които подсилват имунната система и се грижат за доброто здраве. 

 

Всяка седмица в лидл брошура следваща седмица можете да разгледате актуалните предложения за пресни плодове и зеленчуци. Така често може да разнообразявате с вкусни комбинации и лесно да си набавите необходимите витамини по най-добрия начин!

 

Ядки

 

 

Ядките са едни от най-добрите помощници, стане ли време за изпити и сериозно учене. Защо ли? Защото са изключително богати на полезните омега-3 мазнини и минерали, които се грижат за доброто функциониране на мозъка. 

 

Замисляли ли сте се, че формата на ореховата ядка наподобява мозък и двете му полукълба? Ето каква била причината!

 

Най-хубавото е, че лесно можете да сложите едно пакетче в чантата - и винаги да имате нещо полезно и вкусно под ръка, като ви пригладнее. 

 

Освен това, ядките са богати на протеини, които ще ви осигурят добър приток на енергия, така че без проблем да се справите с предизвикателствата на деня. 

 

Авокадо

 

 

Знаете ли, че авокадото всъщност е плод? Още по-интересно е, че е от семейството на канелата. Отвъд любопитните факти обаче, авокадото е супер избор за вкусна и здравословна храна.

 

То е изключително богато на полезни омега-3 мазнини, които зареждат с енергия и се грижат за мозъка. Освен това, авокадото е източник на ценни антиоксиданти, които подсилват имунитета - перфектно за зимния сезон, и особено в условията на пандемия, когато търсим начини да подобрим функционирането на имунната система. 

 

С авокадо може да си направите гуакамоле или просто да го добавите към сандвич с пълнозърнест хляб, домат и риба тон или яйце. 

 

Кисело мляко

 

 

Звучи обикновено и дори леко скучно, но истината е, че киселото мляко е супер храна, която ще ви набави необходимия калций за здрави кости. Ако обикновеното кисело мляко ви е омръзнало, заменете го с мляко с плодове - така комбинацията става още по-здравословна (стига да не е пълно със захар, разбира се).

 

Останалите млечни продукти също са добри източници на калций, така че може да разнообразите и със сирене, кашкавал, прясно мляко.

 

Сьомга

 

 

Още един източник на полезни мазнини, и не само - сьомгата ще ви набави и витамин D, който е особено важен в борбата с коронавируса. Витамин D не се намира често в храните, затова е важно да наблягате на онези от тях, които го съдържат. Освен сьомгата, това са още яйцата, млечните продукти, гъбите и телешкото месо.

 

Червено месо

 

 

Да приемате достатъчно желязо е особено важно - то ще помогне на тялото да усвои по-добре витамин С, и така ще подсили допълнително имунитета ви. 

Освен това, недостигът на желязо може да довече до понижена енергия, липса на настроение, умора, главоболие… в общи линии, последното, което ви трябва. Набавяйте си достатъчно желязо с помощта на червено месо - телешко или свинско. Рибата, както и някои зеленчуци като спанак и броколи, също са добър източник на желязо, както и натуралния шоколад.

Шоколад

 

 

Като споменахме шоколад, няма как да не го включим. Защото всеки има нужда от нещо сладко, и кой не обича шоколад? Има една уловка обаче - за да е полезен шоколадът, той трябва да е с минимум 50% съдържание на какао. Обикновеният млечен шоколад съдържа твърде малко какао и твърде много захар, за да влезе в категорията полезно. 

 

А именно какаото е ценно в случая - то е източник на полезни антиоксиданти, желязо и магнезий. Всички те ще се погрижат за това да се чувствате по-добре, така че хапвайте си натурален шоколад на воля. Можете и да си приготвите горещ шоколад - чуден избор за студените дни. Хем стопля тялото, хем се грижи за доброто настроение!

 

Пуканки

 

 

Не очаквахте да видите пуканките в класация на полезни храни? Факт - точно тук им е мястото. Отново обаче трябва да направим уточнение - не става дума за онези за микровълнова, нито за тези, които си взимате в киното. 

 

Става въпрос за домашно пригогвени пуканки от истинска царевица. Царевицата (а следователно и пуканките) е супер богата на фибри, които подпомагат функционирането на стомашно-чревната система. Защо това е важно? Защото 2/3 от имунната система се намира в именно стомаха - тоест така ще се погрижите и за нея. 

 

Освен това, пуканките са източник и на желязо, магнезий и цинк - три важни минерала, които допълнително подсилват имунитета и дават енергия. 

 

Как да си приготвите пуканки? Много е лесно - ще намерите царевица за пукане в повечето магазини. Слагате една шепа в тенджера, добавяте малко олио или масло, затваряте капака, и изчаквате. Докато пуканките се пукат, раздрусайте няколко пъти тенджерата, за да се разпукат равномерно. Накрая посолете и се насладете на вкусни, ароматни и полезни пуканки! Перфектно за вечер на дивана с любим филм!

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия