Знаете ли, че: Елените виждат тигрите като зелени

Те не разпознават оранжевия цвят

2019-05-30 13:30:00
Знаете ли, че: Елените виждат тигрите като зелени
Снимка: Pexels

През годините много учени са се опитвали да установят защо тигрите са оранжеви и имат черни ивици. Оказва се, че други животни, и най-вече плячката, която тигрите ловуват, всъщност виждат тези хищници в друг цвят.

 

Например, за елените, тигриге изглеждат зелени. Това служи за камуфлаж на тигрите, когато са в гората, и така те по-лесно ловуват, тъй като често остават незабелязани. Човешкото око разпознава и трите основни цвята - черевия, синия и зеления цвят.

 

Но елените могат да разпознаят само зелено и синьо, те не виждат червеният цвят като червен. Затова оранжевото, което е комбинация между червено и жълто, за тях е неразпознаваемо и те го виждат като зелено, обяснява д-р Джон Фенел от Университета на Бристол в Англия.

 

Снимка: Pexels

 

Затова и елените не могат да забележат, когато е тъмно и тигърът се приближава към тях - той се смесва със зеленината на природата. Така елените често стават плячка на тези хищници.

 

Д-р Фенел е описал тези резултати от проведеното проучване за животните в научното списание "Royal Society Journal Interface".

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия