3 легенди за Великденския заек

Вижте какви са те

2019-04-26 13:30:00
3 легенди за Великденския заек
Снимка: Pixabay

Великденският заек е сред най-разпознаваемите и популярни символи на Възкресение Христово. Магaзините са пълни с вкусни шоколадови зайци, а фигури на зайчета красят много магазини, както и често се поставят в дома. Знаете ли защо обаче това животно е толкова свързано с Великден? Ето някои поверия и легенди.

 

Между заек и птица

 

 Великденският заек всъщност е по-популярен в католическия свят и произхожда от там. Но вече се е превърнал в символ и в православната култура. В католическите страни Заекът е нещо като Дядо Коледа. Децата вярват, че ако са били послушни, дългоухото животинче ще дойде при тях и ще им остави гнездо или кошница, в които има шарени яйца, както и лакомства. Това поверие най-вероятно произлиза от немска легенда, според която великденският заек някога бил голяма красива птица. Той е принадлежал на богиня. Веднъж богинята искала да впечатли със способностите си група деца и превърнала птицата в див заек. Но той продължил да е птица по душа, и затова и продължавал да прави гнезда и да ги пълни с яйца. Часове преди Великден, сладкият заек обикаля домовете на хората и скрива яйцата в кошници, някъде из къщата или из градината. На сутринта децата търсят яйцата.

 

Снимка: Pixabay

 

Символ на плодородие

 

Скокливото животно е символ на плодородие и благоденствие, затова е свързван с Великден, гласи друга легенда. Зайците започват се размножават през пролетта - тоест тогава се раждат доста малки зайчета. И размножителният период продължава чак до октомври. Затова и тези животинки се приемат като символ на ново начало - започват да се раждат през пролетта, когато природата се събужда за живот и дърветата цъфтят. 

 

Снимка: Pexels

 


Лов на зайци

 

Според езически обичай, който е бил разпространен сред англосаксонските народи, когато настъпвала пролетта е било задължително да се организира ритуален лов на зайци. Дългоушко се принасял в жертва на богинята на плодородието и възраждащия се живот, която се нарича Еостре. А от нейното име произлиза и английското название на Великден – Easter.

 

Снимка: Pexels

 

Фигурки на великденски зайци от захар и шоколад за първи път започнали да се правят през 18. век в Германия.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия