7 любопитни великденски традиции от света

Вижте как празнуват в другите страни

2019-04-28 13:30:00
7 любопитни великденски традиции от света
Снимка: Pexels

Великден е любим празник на много хора - навън вече е по-слънчево и топло и това зарежда с настроение, виждаме близките си, боядисваме яйца, радваме се на шоколадовите лакомства и навсякъде е пълно с фигури на сладки великденски зайци и пилета. Но във всяка страна има различни обичаи за празника. Ето и някои от най-интересните факти за Великден.

 


1. В Австралия искат да сменят заека

 

През 1991 г. в Австралия е била направена кампания Великденския заек да бъде заменен с бандикут -  торбест бозайник от Австралия и Нова Гвинея, който също е с дълги уши и напомня за заек. Или дори с кенгуру. Защо в Австралия мразят зайците? Смятало се, че тези животни развалят реколтата в страната, тъй като се хранят с корени, листа, плодове, стъбла, семена. Някои компании наистина произвеждат шоколадов бандикут.

 


2. В Скандинавия - като Хелоуин

 

Празнуването на Великден в скандинавските страни малко напомня за празнуването на страшния Хелоуин. Там децата се обличат като вещици и обикалят къщите, за да събират шоколадови яйца.

 

3. Водни войни в Полша

 

Във втория ден на Великден - Понеделник, в Полша момчетата излизат по улиците и изливат кофи с вода върху минувачите. Или ги целят с водни пистолети. Вярва се, че момичетата, които биват намокрени много, ще се омъжат до 1 година.

 


4. Внимавайте, ако сте в Корфу

 

На гръцкия остров има странна традиция. В Събота преди Великден хората излизат на терасите и започват да хвърлят старите си гърнета, тигани, саксии и т.н. на улицата. Затова трябва да сте внимателни, ако празнувате там. Смята се, че така се изхвърля старото и се посреща пролетта - символ на началото, новото.

 


5. Свалки в Словакия и Чехия

 

Ако сте в Източна Европа по празниците, ще видите друг странен обичай. В понеделник мъжете излизат по улиците и закачливо уцелват жените със "стрели", както прави Купидон. Стрелите всъщност са клонки от върба, които са украсени с панделки. Смята се, че върбата е първото дърво, което цъфти през пролетта и тази плодовитост така бива предавана и на жените.

 


6. Скелети в Испания

 

В Испания също има традиция, която наподобява Хелоуин. Там хората правят "танц на смъртта". Обличат костюми на скелети и правят паради по улиците. Някои дори носят със себе си кутии, пълни с пепел.

 


7. Състезания с яйца в Англия

 

В Англия не просто хапват великденски яйца - там те ги търкалят по поляни и хълмове. Често се организират такива състезания. Големите яйца се пускат по стръмен хълм. Победител е онзи, чието яйце отиде най-далеч.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия