Могат ли енергийните напитки да бъдат безопасни?

Унгарската HELL Energy отговаря с "да" на този въпрос и вижте защо!

2018-12-14 14:07:00
Могат ли енергийните напитки да бъдат безопасни?
Снимка: Hell

Енергийните напитки могат да „захранват“ организма с позитивна енергия, а не да го натоварват, стига да се употребяват в умерени количества. Това става ясно от проучване за безопасната употреба на кофеин, проведено от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). Научното изследване, което включва над 66 000 потребители, е единственото официално по темата и представя заключенията на организацията, чиято основна цел е да информира гражданите на ЕС за безопасността на храните в целия свят. Проучването заключва още, че здравият възрастен организъм може безопасно да консумира енергийни напитки, но когато става въпрос за други хранително продукти, трябва да се грижим за количеството и качеството също.

 

НА СЪЩАТА ЦЕЛ ЗАЛАГА и един от водещите производители на енергийни напитки - HELL ENERGY, чийто супермодерен завод в Унгария използва само възможно най-качествените продукти за своите продукти. Едновременно с това компанията предлага напитките си на достъпна цена, което й позволява да държи повече от 51% от пазара в България.

 

Създателите на HELL са категорични, че съществуват разлики между енергийните напитки, затова потребителите трябва винаги да четат информация на опаковките, за да се уверят какво точно съдържа продуктът.

 

 

 

ВИСОКОКАЧЕСТВЕНИТЕ енергийни напитки съдържат основно вода (близо 90%), а в останалите 10% най-важната съставка е истинската гранулирана захар (с изключение на продукта ZERO, който е без захар), която осигурява енергия на потребителите и които други производители заменят с подсладители или изоглюкози като по-евтин вариант. Другата основна съставка е кофеинът, който ни помага да останем будни.

 

ЕНЕРГИЙНАТА НАПИТКА е единственият хранителен продукт с високо съдържание на кофеин, количеството на който е точно отбелязано върху него. В повечето страни приемът на кофеин е определен на 32 мг на 100 мл в съответствие с предложенията на Европейския съюз. Това означава, че кен HELL от 250 мл, който съдържа 80 мг кофеин, е равностоен на количеството кофеин, което се съдържа и в чаша средно интензивно еспресо. Проучването на ЕОБХ показва още, че здравият възрастен човек може безопасно да приема 400 мг кофеин дневно (около пет кена HELL от 250 мл). Въпреки това, като отговорен производител, компанията препоръчва консумацията на една енергийна напитка на ден с изключение на деца, бременни и жени, които кърмят.

 

В СЪСТАВА НА HELL влизат още въглеродна киселина (мехурчетата в газираната напитка), лимонена киселина (за регулиране на киселинността), пет вида витамин В и таурин - есенциална аминокиселина, която е от съществено значение за здравословното развитие на човешкото тяло и може да се открие в различни храни, включително и в кърмата. Съдържанието допълват ароматът тути фрути и карамелът като оцветител. Консерванти липсват, тъй като всички продукти на HELL се запазват чрез пастьоризация.

 

ВСИЧКО ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО, тъй като компанията разполага и с най-модерната фабрика за енергийни напитки в Европа. Годишно тя произвежда над 1,5 млрд. кутии от различните си продукти, които преминават през над 100 строги проверки за качество, преди да достигнат до крайния потребител. Самото предприятие е открито през 2011 г., като непрекъснато разширява дейността си. То е снабдено с техника от най-добрите германски производители на машини, като изпълнява европейските стандарти с капацитет на бутилиране 4,5 милиона кена на ден от началото на 2018 г.

 

ОБЩАТА ИНВЕСТИЦИЯ в целия добив и производство на HELL и XIXO до момента е над 144 млн. евро, като в Унгария групата осигурява близо 1000 работни места. Почти всички те са в района на Мишколц и Сиксо, като предстои да нараснат. В момента HELL строи огромен склад, който ще бъде напълно автоматизиран и в него ще може да се съхранява готовата продукция без човешка намеса на място. Компанията доставя продукцията си в над 50 страни по света.

 

 

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия