Кое е карало хората да вярват, че има вещици?

Интересно обяснение в Twitter!

2019-04-08 16:30:00
Кое е карало хората да вярват, че има вещици?
Снимка: Pixabay

Схващането, че има хора със свръхестествени способности, чрез които могат да навредят на околните, датират от 14 в. Страхът и масовата истерия в Европа водят до ловa на вещици, който продължава до 18 в. Много от жените, смятани за такива, са изгаряни живи или са обесвани. Историите за вещици и днес предизвикват интерес. Но и много хора мислят, че такова нещо не съществува и девойките, обвинени във вещерство, са били невинни жертви.

 

От Bored Panda са открили интригуващи коментари в Twitter, които обясняват защо някои се е смятало, че има вещици. 

 


Английските заселници в Америка пренасят страха и в Щатите. Потребител с никнейм thebuildbuildings пише, че скоро е научил, че водата в градчето Салем (наричано "вещерския град") е била замърсена с гъба, от която се добива халюциногена ЛСД. Вярва се, че това е ергот - гъба, която паразитира по ръжта. Затова е възможно хлябът също да е бил заразен с нея.

 

Действието на ергота е плашещо. Получават се мускулни спазми, силни болки - затова "вещиците" са припадали - от болка, а не защото са обладани от зли сили. Някои се оплаквали, че сякаш в кръвта им, под кожата им, се разхождат буболечки. Или, че от сенките изкачат чудовища, които ги драскат, хапят и затова вещиците са издавали крясъци.

 

Ефектите били същите, като от наркотика - бърза смяна на емоции, промяна в съзнанието, потене, изостряне на сетивата, виене на свят, "преживяване" на нещо свръхестествено. Когато вещиците биват затваряни в църкви и спират да ядат от хляба, който се дава на простолюдието, те се възстановяват. Там ядат друг вид хляб и ефектите на ергота отслабват, но хората си мислят, че просто в божиите храмове вещиците се лекуват от демонските сили, които са ги обладали.

 

В Европа  - Норвегия и Шотландия, преследването на вещици се е случвало само на места, на които е виреел ерготът, твърди потребителят.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
defender
преди 5 години

А какво е накарало хората да вярват на зодии?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия