Тийнейджър и родител алкохолик?

Всеки ден 100 непълнолетни остават на улицата

2018-04-04 15:30:00
Тийнейджър и родител алкохолик?
Снимка: Pixabay

1. Проблемът с алкохола в семействата

 

Близо 100 тийнейджъри стават бездомни всеки ден във Великобритания в резултат на злоупотребата с алкохол от тяхните родителите, показват изследвания.

 

За съжаление не разполагаме със статиските за проблема в родна България, но по данни на специалисти, много младежи търсят сигурност в дома на свои връстници и други роднини, бягайки от родители, които имат зависимост към алкохол.

 

Злоупотребата с алкохол сред възрастните вреди на живота на около 700 000 тийнейджъри в Обединеното кралство, като всеки четвърти от тях е бил бездомен в някакъв етап -96 младежа на ден, според проучване на Детското общество.

 

2. Какво показват проучвания?

 

Проучването, в което са изследвани 3000 семейства с деца на възраст между 10 и 17 години, също установи, че двама от всеки пет засегнати тинейджъри страдат от домашно насилие, а всеки трети родител страда от депресия или безпокойство.

 

Това показва, че общо над 1,6 милиона тийнейджъри имат родител с депресия или безпокойство и 1,7 милиона тийнейджъри живеят в домове, които се борят с алкохолна зависимост.

 

Възрастни, които имат проблеми с психичното здраве (59%) и продължително заболяване или увреждане (44%) също са често срещани в тези семейства, което показва, че те се самолекуват чрез употреба алкохол, за да се справят.

 

Той идва ден след като Службата за национална статистика (ОНС) разкри, че 3327 души са починали в Обединеното кралство миналата година в резултат от злоупотребата с алкохол - "значително по-висока" от тази за 2001 г.

 

3. Какво казват специалисти?


В деня на откриване на фондация "Детско дружество", главният изпълнителен директор Матю Рийд заяви: "Милиони тийнейджъри във Великобритания страдат мълчаливо с проблема, който ги настига като възрастни. Стотици хиляди деца, чиито родители имат проблем с пиенето, за съжаление са само върхът на айсберга на всички, които отчаяно се нуждаят от подкрепа ".

 

Г-н Рийд добави: "Специализираните служби, работещи със семейства, които се борят с алкохола, или подкрепят тийнейджъри, които имат родител, страдащ от психично разстройство, стават все по-трудни за откриване и комуникация от подрастващите".

 

"Без да се подкрепят на ранен етап, когато се появят проблеми, тези семейства бързо могат да достигнат кризисна точка, а рисковете за засегнатите деца нарастват".

 

Ейтън Александър, основател на UKAT, заяви, че в светлината на последните статистически данни на ONS, злоупотребата с алкохол продължава да се увеличава:

 

"Основният въпрос тук е, че пристрастяването към алкохола и смъртта ще продължи да се увеличава, докато хората не започнат да разбират и да действат върху техните симптоми на зависимост", каза той.

 

Снимка: Pixabay

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия