Страдате ли от хранително разстройство?

За всички, които страдат от наднормено тегло или са твърде слаби

2018-03-07 12:30:00
Страдате ли от хранително разстройство?
Снимка: Pixabay

Хранителното разстройство може да докара на човек почти постоянно лошо настроение. То може да превърне и най-милите хора в ужасни гадняри.

 

Според статистиката 4 от 10 човека са имали подобен проблем на някакъв етап от живота си, а половината от момичетата в тийнейджърка възраст се подлагат на изключително строги диети, като не спазват никаква схема на хранене и това се отразява сериозно на здравословното им състояние.

 

Според специалисти анорексията се появява все по често при младите на възраст между 10 и 24 години. От подобен проблем страдат както тези, които се вманиачават в отслабването, така и тези, които искат да напълнеят, защото се смятат за твърде слаби.

 

Подобни мании могат да причинят ужасни щети на организма на един млад човек, както и депресивни състояния. Вижте най-разпространените видове хранителни разстройства:

 

Анорексия

 

Анорексията засяга младите, които смятат, че са дебели и се вманиачават на тема отслабване. Обикновено те нямат наднормено тегло, но неувереността, която има всеки тийнейджър може да ги накара да си причини ужасни неща. При това заболяване се наблюдава отказ от хранене, като максималната доза на ден е не повече от една ябълка.

 

Булимия

 

Тя е подобна на анорексията, но при нея болният повръща след като се нахрани. Понякога болните прибягват и до слабитени средства, за да предотвратят разграждането на хваната в организма и съответно усвояване на калории. В следствие на това гърлото на болния в постоянно червено, има болки в корема и стомашни смущения.

 

Системно преяждане

 

Този проблем засяга много млади хора, но от него страдат и възрастните. Болните изпитват постоянен глад, винаги изяждат огромни количества храна, а след това имат болки в корема, газове и стомашно неразположение. Всяка промяна в тяхното настроение ги кара да ядат, особено когато се чувстват тъжни, депресирани или ядосани. При подобен проблем болният мисли главно за хранене и когато разполага с храна поглъща всичко за минимално време.

 

Ако храната за вас е от толкова голямо значение и усещате как тя е решение на вашите емоционални проблеми, споделете с родителите си и заедно потърсете помощ от специалист.

 

С подкрепата на вашите близки и професионална помощ вие ще достигнете много по-лесно до желаните резултати без да си навредите на здравето!

 

Снимка: Pixabay

Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия