Как да си посадим плод-чудо

Лесно е

2018-01-10 16:30:00
Как да си посадим плод-чудо
Снимка: Instagram
9

Не случайно авокадото се нарича плод-чудо, то е изключително полезно за човешкия организъм.Помага на сърдечно-съдовата система, обмяната на веществата, регулацията на кръвната захар, укрепва имунната система, предпазва от рак и има подмладяващ ефект.



Разгледайте снимки на арт-авокадо в нашата галерия:



Освен всичко това обаче, от неговата семка съвсем лесно можем да си посадим свое малко растение. Ето какво трябва да направим:



Първи начин (по-лесен)



В саксия с пръст, която е полята с вода, забиваме семката, като острата част трябва да бъде нагоре. Семката да бъде сложена наполовина в почвата и да се показва над нея. Лесно, нали?

 

 

 

Оставете саксията на светло място (не на балкона) и поливайте когато забележите, че пръстта  е суха, но внимавайте да не слагате вода ако е влажна, защото семката ще загние.


Иска се търпение. След около 2-3 месеца от семката ще се покаже вашето растение. Не махайте семката, защото ще нараните младото авокадо - тя сама ще се разтвори в почвата.


След като веднъж се е показало от нея, растението ще започне да се развива много бързо и да пуска много листа. Поливането отново трябва да продължи по същия начин.

 

 

 

Втори начин (по-атрактивен)


 
Ако изберете този метод, вие ще имате възможността да наблюдавате любопитния процес на покълване на семката и развитието на младото авокадо. Ето какво да направите:


 
Взимате семката и забивате три клечки за зъби както е показано на картинката. Не е нужно да бъдат дълбоко сложени, достатъчно е само върха на клечката да бъде в семката (колкото да е стабилно).

 

 

Изберете си стъклена чаша, в която ще се случва трансформацията и я напълнете с вода. Позицията на семката е по същия начин – заострената страна да сочи нагоре.

 

 

Погледнете колко вода трябва да напълните, така че семката да бъде наполовина потопена. След това просто оставете чашата на светло място и стайна температура и поглеждайте водата често, защото тя трябва да бъде на същото ниво постоянно. Веднъж в седмицата може да сменяте водата в чашата, за да не зеленясва.

 

 

 

Избирайки този начин, вашето младо авокадо би трябвало да поникне след няколко седмици. Отдолу ще се покажат коренчета, а отгоре стебло.


To не може да живее завинаги в тази чаша, затова щом корените станат над 10 см и се появят първите листенца е добре да засадите растението в саксия.

 

 

 

 

 

За да направите това, първо си подгответе такава с влажна почва, махнете клечките внимателно и заровете растението, като семката отново трябва да бъде наполовина в пръстта.


Ако забележите, че листата покафеняват това означава, че поливате твърде много растението, а ако стават жълти вероятно водата му идва в повече.

 

Снимки: Instagram

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия