Чисти сметки – добри приятели

Как да не позволим парите да развалят приятелството

2017-12-08 16:00:00
Чисти сметки – добри приятели
Снимка: Instagram

Кой ни е приятел? Човекът, с който се забавляваме или онзи, който е готов да ни помогне, когато сме в беда?

 

А какво сме готови да направим за нашия приятел? Докъде е редно да стигнем с помощта си към него? Трябва ли тя да има граници?

 

Всичко това е много относително, защото не зависи само от нас. Има значение кой седи срещу нас и можем ли да го наречем истински приятел.

 

 

Да речем, че е редно да сме готови на всичко за него, за да му помогнем, но дали той ще ни позволи да се жертваме до такава степен – това отличава истинския приятел.

 

А какво са парите? Казват, че без тях не може да се живее и това е така, но колко ни трябва, за да живеем?

 

 

 

Отношенията между приятели изискват да можем да отстояваме себе си, докато помагаме на другия – това е едно пълноценно, здравословно приятелство.

 

А финансовите взаимоотношения се явяват крайпътен камък, който може да преобърне и най-стабилното приятелство.

 

Ето защо трябва да помагаме на близките си приятели, ако имаме възможност, но и да внимавате дали не прекрачваме границата, като рискуваме да ги научим на вреден навик.

 

Вашият приятел често си забравя парите или все има финансови затруднения и вие плащате сметката?

 

Замислете се дали е редно това и дали трябва да го позволявате. Чувството на неудобство или съжаление към него не бива да ви поставя в положение на жертва.

 

 

Как да се справите с подобно положение?

 

Ако си имате подобен приятел, с който си изкарвате чудесно, само дето джобните ви винаги изчезват до стотинка, когато се виждате с него, ето какво да направите:

 

Решението е толкова просто. Не е нужно да чакате подходящ момент, защото такъв няма да има – просто му се обадете още сега и му кажете съвсем спокойно, че има нещо, което ви притеснява във вашите отношения.

 

Обяснете му без да го унижавате, но и без да му спестявате истината, че неговото отношение към вашите пари е притеснително.

 

 

Кажете му, че не би трябвало той да разчита до такава степен на вас, защото вие сте приятели и имате равноправни отношения, тоест вие не сте негов родител или настойник.

 

Причината, че се виждате и излизате заедно, трябва да бъде просто забавление или споделяне на проблеми, а не поемане на финансова отговорност от страна на единия.

 

 

Внимавайте каква ще бъде реакцията на вашия приятел. Възможно е той да не е обърнал внимание на навика, който си е създал и също така да не си дава сметка, че подобно поведение създава напрежение.

 

Ако той се извини и обещае да се поправи, остава просто да видите дали във времето ще докаже, че е осъзнал грешката си.

 

Но ако реагира остро и се обиди, или пък се опита да ви накара да се чувствате виновни, че повдигате въпроса, това е явен знак, че този човек не ви в никакъв приятел.

 

 

Не съжалявайте, ако нещата се развият по този начин. В живота си тепърва ще срещате още много хора и приятели.

 

Освобождавайки се от подобна личност, вие давате възможност на някой, който заслужава вашето приятелство, да влезне в живота ви.

 

 

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
kompleksar
преди 6 години

:O


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия