Невероятните животни, които са обитавали земята I част

Да се радваме ли, че вече не можем да ги срещнем?

2017-11-29 10:30:00
Невероятните животни, които са обитавали земята I част
Снимка: Instagram

На нашата планета Земя са живели най-различни видове животни. Много от тях вече не я обитават, но ние ще си припомним за тях с любопитство и страхопочитание.

 

 

Освен динозаврите, които са добре познати, съществуват много други интересни животински видове, за които дори не подозираме.

 

Всички те се характеризират с огромни размери и невероятна мощ, което би направило съжителството им с хората доста трудно.

 

Всяка част на поредицата ще ви запознава с по три невероятни създания, които са кръстосвали нашата планета преди милиони години.

 

 

Титанобоа


 

Това е изчезнал вид змия, която е съществувала преди около 60 милиона години. Тя е обитавала земята след изчезването на динозаврите.

 

Титанобоата е обявена за най-голямата змия, която е известна до момента на човечеството, като размера и достига 15 метра, а теглото над 1100 килограма.

 

Останки на огромното влечуго били открити в Серрехон (най-голямата въгледобивна мина в света), която се намира в Колумбия. Скелетът й може да се види в музея в Чикаго.

 

 

Според учени, вероятно тогава климатът е бил по-топъл, което е позволило влечугото да достигне такива впечатляващи размери.

 

За да добиете представа за размера на титанобоата, ще ви кажа, че един трамвай е дълъг точно 15 метра. Тя спокойно се е хранела с огромни крокодили, поглъщайки ги цели.

 

 

Гигантопитек


 

Това е бозайник от рода на маймуните, който е обитавал територията на днешен Китай преди 7 милиона години, но са открити останки и от преди 100 хиляди години. Това е най-голямата маймуна, откривана досега на Земята.

 

Според учените, намерените останки сочат, че тези животни били високи над 4 метра и с тегло близо 500 килограма, което ги прави два пъти по-големи от възрастна горила.

 

 

Саблезъб тигър


Снимки: Instagram

 

Това са бозайници от семейство котки, които са изчезнали преди около 2,5 милиона години, но също са намирани останки от преди 100 хиляди години. Въпреки определението „тигър“ те не са близки родственици на тигъра.

 

Учените разкриват, че този хищник е тежал до 300 килограма и е имал дължина до 3 метра. Горните им кучешките зъби били изключително дълги, като се показвали в по-голямата си част извън устата им. Дължината на тези зъби достигала до внушителните 28 сантиметра.

 

Саблезъбият тигър не бил особено подвижен и предпочитал да напада по-големи животни, за разлика от съвременните си братовчеди лъвовете и тигрите, но търсенето на по-тесен кръг от жертви е направило изчезването му неизбежно.

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия