3 знака, че човекът, който обичате страда от аутизъм

Научете се да го разбирате, защото той е различен

2017-11-28 10:30:00
3 знака, че човекът, който обичате страда от аутизъм
Снимка: Instagram

Научаваме толкова много за другите и нас самите от езика на тялото и начина, по който реагираме в определени ситуации.

 

Ако човекът, който обичате се държи различно от повечето хора, вероятно се чудите каква е причината. Особеното поведение може би не е причинено от вас, а има съвсем друго обяснение.

 

 

Ако от тази статия научите, че вашият партньор страда от аутизъм, вие ще можете да подбирате правилната реакция, която изисква ситуацията.

 

Накратко - аутизмът представлява затруднение на индивида в общуването.

 

Желание за усамотяване, трудност в изразяването на емоции, незаинтересованост към приятелства с връстници, както и необичайно отношение към аспекти на сетивата – изострено обоняние, вкусови рецептори и свръхчувствителност при допир.

 

Ето какви може да са особените реакции на хората аутисти, както и техните обяснения:

 

 

1. Понякога избягват допир

 

Страдащите от аутизъм може понякога да ви изглеждат студени, избягвайки допира с вас. Особено странно могат да реагират, ако им дадете спонтанна прегръдка.

 

Не че не могат да покажат любовта си, но на тях им е нужно да се чувстват комфортно и в подходящо настроение и поток на мисли в момента.

 

„Мозъкът на човек от аутистичния спектър не разкодира допира като социално значим“, казва Марта Кайзер, директор на лабораторията за детска невронаука в учебния център за деца в Йейл.

 

 

2. Те имат липса на социални умения

 

Хората от аутистичния спектър срещат много затруднения, когато става дума за социални контакти. Може да избягват зрителен контакт, дискутирането на някои теми и да срещат трудности в правилното тълкуване на жестовете и езика на тялото на другите.

 

Тези хора избягват масови събития възможно най-много, защото не могат да завързват разговор и не различават кога хората се шегуват, мислейки, че им се подиграват.

 

Те знаят, че са различни и това ги кара да се притесняват дали и как ще бъдат приети, защото малко хора проявяват разбиране към техните особености.

 

 

3. Те показват любовта си на моменти

 

Не че не ви обичат, те просто не разбират защо трябва тези думи постоянно да се повтарят. Действията говорят повече от думите и те смятат, че показват любовта си достатъчно с действията си.

 

Ако почувстват, че нагласата им към вас се промени, те ще ви кажат направо – могат да  бъдат брутално откровени.

 

„Проучвания показват, че хората с аутизъм имат по-силни и трайни чувства от другите. Тези чувства могат да бъдат невидими за околните, защото са показвани различно“, казва Джон Елдър Робинсън, автор на книгата „Look Me in the Eye“, който е един от най-продаваните автори в САЩ и също страда от това заболяване.

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия