6 мита за тийнейджърите

С кои определения обичат да си служат възрастните

2017-10-26 15:00:00
6 мита за тийнейджърите
Снимка: Instagram

Често родителите, учителите или изобщо възрастните смятат, че младите (тийнейджъри) са прекалено объркани и заслепени от хормони и това не им позволява да съществуват пълноценно. Носят се крилати мъдрости, които обединяват младите в една група, заклеймени като неграмотни, незаинтересовани, безцелно пребиваващи индивиди. Ето кои са тези твърдения и как можем да ги оборим:

 

1. Поведението на тийнейджърите е сякаш идва края на света

 

Младите хора са по-отворени към новото, обичат приключенията и са любопитни и жадни за много нови неща. Но дали стигат до крайности в желанието си да се забавляват – със сигурност не всички. Да вземем два примера – средностатистически български ученик с малко отговорности и Бедуин от Саудитска Арабия, оженен на 14, който ще стане баща на 3 деца докато навърши 18. Не можем да сравняваме тези младежи, още по-малко да ги обединяваме в една група.

 

2. Тийнейджърите са безотговорни

 

Ето една история: Едно момиче напуснало училище на 18 и започнало работа като учителка. Обличала се като такава, държала се като такава и мисленето й станало изцяло като на преподавател и възпитател. Година по-късно тя продължила обучението си и започнала да се превръща отново в ученичка. В край на сметка какво общо има възрастта с отговорностите? И между другото, в Англия носят отговорност за криминални деяния след 10-годишна възраст.

 

4. Да си тийнейджър е просто фаза

 

Във възрастта между 13 и 19 вие не сте себе си, във вас се вселява дух, който ви кара да правите само глупости, да не можете да разсъждавате трезво и да ходите като зомби, търсейки само алкохол и наркотици... Да, всички сме чували това, но истината е, че трудните моменти, когато се чувстваш объркан и търсиш себе си, могат да те сполетят на абсолютно всяка една възраст. Много хора преминават през пубертета спокойно и започват да търсят приключения на по-късен етап от живота си.

 

5. Тийнейджърите са егоисти

 

Те са егоисти не повече от всеки друг. Ако някой се държи по този начин, причината вероятно е прекалено разглезване от страна на родителите (или недостатъчно внимание), които често обвиняват обърканите си деца за егоисти. Не бива да забравяме, че това е възраст, в която младежите се доказват и изграждат като личности и тяхното мнение има нужда от повече уважение и зачитане, отколкото е получавало когато са били деца. Но в какво бъркат родителите – всичко в наши дни се назовава с паричната му стойност. В този ред на мисли, отглеждането на едно дете от раждането до завършването е оценено на 227 хиляди. Това го прави по-скъпо от къща и кола заедно.

 

6. Тийнейджърите не четат книги

 

Какво да се прави, че много хора смятат намирането на информация възможно само в дебелите книги. Младите имат достъп до много повече възможности, отколкото са имали техните родители, да не говорим прародители. И въпреки всичко, което могат на научат онлайн, много млади хора все пак избират и книгите, които несъмнено създават една романтика.  

Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия