Как да разберем, че ни манипулират?

Изрази, които подсказват намерения

2017-07-13 11:30:00
Как да разберем, че ни манипулират?
Снимка: Instagram

Ежедневието непрекъснато ни среща с манипулацията. Тя е я въздействие върху някого да стори нещо, което не иска или нещо в полза на манипулиращия.

 

Дори ние я практикуваме често и неусетно. Не случайно може да бъде наречена наука. Тя е сложен процес, който често не се забелязва и трудно може да се осмисли независимо дали е отправен към нас или ние манипулираме някого.

 

Като всяко едно нещо и манипулацията има своите добри и лоши страни. Тя може да бъде и забавна, когато прочетете следните неща, които ежедневно правите, без да разберете, че всъщност манипулирате.


Изразът „Както и да е!”

 

Предполагам не ви изненадва факта, че това е манипулация в чистата си форма. Това е начин да накараме отсрещния да се чувства неудобно и да започне да дава обяснения, въпреки че няма желание да го прави. Признайте си, всеки го е използвал и то несъзнателно.


Прави каквото искаш!”

 

 Не, ако някой ви каже подобно нещо, той няма предвид наистина да правите каквото искате. Точно обратното – несъмнено ви манипулира да направите това, от което той има нужда, но вие до момента си отказвали. Безпомощен, този някой зарежда своето оръжие с този манипулационен израз и постига своето.


Какво искаш да кажеш с това?”

 

 Отсрещният със сигурност е разбрал какво сте искали да кажете, но просто иска да си промените мнението и това е най-лесния вариант – да ви манипулира. Да, прави го несъзнателно, но е факт.

 

Според теб бих ли направил такова нещо?”


Да, този, който ви попита, със сигурност би направил подобно нещо. С този въпрос той се опитва да обърка мислите ви и да си помислите, че би сторил всичко друго, но не и това, което вие си мислите.


Оглеждайте се, манипулацията е навсякъде около нас. 

Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия