Храни, богати на фибри, които да включите в дневното си меню

Вижте какво да хапвате

2024-08-20 16:30:00
Храни, богати на фибри, които да включите в дневното си меню
Снимка: iStock/KateSmirnova

Всички знаем, че фибрите са неизменна част от здравословното и балансирано хранене. Дневно меню, богато на фибри, носи много ползи на здравето ви. То помага за поддържане и намаляване на нивата на захарта в кръвта, подобрява здравето на сърцето, спомага храносмилането, пази от запек и помага за сваляне на килограми. Ето кои храни, богати на фибри, да хапвате редовно, според "Pop Sugar".

 


Авокадо

 

Спокойно може да си правите препечена филийка, която да мажете със смес от авокадо и извара. Или да добавяте авокадо към салатите си. Авокадото е чудесен източник на полезни мазнини, фибри, витамини, антивъзпалителни и антиоксидантни съставки. То е полезно за стомаха и пази от болести на сърцето.

 

Снимка: iStock/gresei

 

Малини

 

Вкусен летен плод, който редовно трябва да присъства в менюто ви. Този червен плод е един от богатите на фибри, на който спокойно може да се наслаждавате. Малините са пълни и с полифеноли, които свалят нивата на оксидативния стрес и са антиоксиданти. Залагайте на малини за десерт, вместо на бонбони, сладолед, бисквити и т.н.

 

Снимка: iStock/Alter_photo

 

Бобови култури и леща

 

Бобовите култури и лещата са сред храните с най-високо съдържание на фибри. Най-хубавото е, че те ви засищат напълно, а и са сред най-евтините опции на пазара. Богати са на полифеноли, които намаляват риска от кардиоваскуларни заболявания. Освен на яхнии и супи, може да слагате боб в салатата, да правите гювечета с боб и леща, да си правите къри с боб и леща.

 

Снимка: iStock/LindasPhotography

 


Снимка: iStock/trexec

 

Банани

 

Според някои проучвания, най-подходящият плод, с който може да започнете деня си, е именно бананът. Това ще ви държи сити дълго и така няма да прекалявате с хапването на нездравословни закуски. Бананите са пълни с необходими на организма хранителни съставки, антиоксиданти и фибри. Те подобряват храносмилането, грижат се за здравето на сърцето и помагат да отслабнете. 

 

Снимка: iStock/LightStock

 

Ябълки

 

Има един израз - една ябълка на ден държи доктора далеч от мен. Това е напълно вярно! Ябълките са чудесен източник на разтворими фибри, свалят нивата на холестерола и са пълни с антиоксиданти. Този плод ще ви засити, а освен това се грижи за здравето на стомаха, както и за това на сърцето. Ябълките са полезни и за зъбите. Важно е да запомните, че трябва да ядете ябълките с коричката, за да се насладите на вкуса им и на всичките им ползи.

 

Снимка: iStock/irem01

 

Моркови

 

Не забравяйте да включвате моркови към дневното си меню. Те са много полезни и са пълни с фибри. Тези хрупкави оранжеви зеленчуци също са пълни с каротеноиди, които подпомагат доброто функциониране на имунната система. Те пазят и зрението. Морковите са нискокалорични, но засищат, не са никак скъпи и са много важни за доброто здраве.

 

Снимка: iStock/Syaiful anwar

 

Чиа семена

 

Много популярни са напоследък и това не е никак случайно. Чиа семената са пълни с фибри, протеин, минерали и антиоксиданти. Богати са и на Омега-3 мастни киселини. Може да ги добавяте в смутитата, в кофичката с кисело мляко, в кашата. Те се грижат за здравето на сърцето, намаляват нивата на холестерола и са важни за чревното здраве.

 

Снимка: iStock/Karisssa

 

Круши

 

Друг вкусен плод, който задължително да присъства в менюто ви. С крушите лесно ще си набавите фибри. Те съдържат разтворими фибри, които свалят нивата на холестерола, забавят храносмилането и така ви карат да се чувствате сити дълго, грижат се за стомашните бактерии. Кожата на крушата е прекрасен източник на антивъзпалителни и антиоксиданти съставки. Тя помага да преборите възпаленията в организма и болестите.

 

Снимка: iStock/nitrub

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия