Храни за блестяща кожа през лятото

Вижте какво да хапвате

2024-07-09 15:00:00
Храни за блестяща кожа през лятото
Снимка: iStock/MillefloreImages

През лятото носим по-тънки, по-къси, по-малко и по-разголени дрехи, което значи, че показваме плът. Освен с хубавия си моден вкус, стилната прическа и ефектния грим, през топлите месеци можем да впечатлим и със сияйната си кожа. Какво да хапвате за блестяща, здрава и гладка кожа през лятото? Ето съветите на "The Sun", които са разговаряли с нутрициониста Шона Уилкинсън.

 

Киви

 

Този малък зелен плод влияе чудесно на кожата. Кивито е богато на витамин С, който е много важен за здравословното произвеждане на колаген. Освен това, този плод подобрява стомашното здраве, което отново влияе добре на кожата. Проучвания показват, че хората с акне, може да имат дисбаланс на добра и лоша бактерия в стомаха. А кивитата съдържат вид фибри, които подхранват добрите бактерии в стомаха. И намаляват възпаленията в целия организъм, включително на кожата. Кивито помага да червата да работят правилно - това пък е процес, който премахна токсините от организма.

 

Снимка: iStock/Mizina

 

Горски плодове и череши

 

Други вкусни плодове, които са ви съюзници, ако искате да имате хубава, гладка и блестяща кожа. Тези червени плодчета са пълни с проантоцианидин - който е отговорен за червената им багра. Проантоцианидините са естествени антиоксиданти, което значи, че пазят кожата от вредните оксиданти, които идват от слънцето, замърсяването на околната среда и нездравословното хранене. Проантоцианидинът помага за защитата на колагена в кожата. Това я прави по-здрава, еластична и намалява бръчките. Освен това, черешите и горските плодове хидратират кожата. Важно е тя да бъде овлажнена, хидратирана.

 

Снимка: iStock/DenisMArt

 

Чиа, ленено семе, авокадо и риба

 

Не всички мазнини са вредни. А кожната мембрана е богата на мазнини. Но типът мазнини, които консумирате, определя какви мазнини ще има в тази мембрана. Храни, като бяла риба, семена от чия, лененото семе и авокадо, са чудесни за кожата - богати са на Омега-3 мастни киселини. Те пазят кожата здрава, овлажнена и е по-малко вероятно тя да се напука и да започне да се бели. Омега-3 мастните киселини също спомагат за производството на антивъзпалителни хормони в тялото. Те намаляват шанса за възпаление на кожата и зачервяване на лицето. 

 

Снимка: iStock/Nataliia Sirobaba

 


Снимка: iStock/gbh007

 


Снимка: iStock/Olesia Shadrina

 

Брюкселско зеле, броколи и сарепска горчица

 

Не само плодовете са ви помощници, зеленчуците също. Кръстоцветните зеленчуци са много полезни. Например, брюкселското зеле, броколите и сарепската горчица са богати на изотиоцианати - те подпомагат функцията на черния дроб, като го пазят от вредата на токсините, особено от алкохола. Алкохолът поставя черния дроб под голям стрес, като причинява задържане на токсините в тялото, което после се отразява зле на кожата. Появяват се петна. Затова намалете консумацията на алкохол и яжте редовно от тези зеленчуци.

 

Снимка: iStock/SewcreamStudio

 

Портокали, червени чушки, домати и ягоди

 

Повечето от вас сигурно са чували колко ползи носи витамин С на кожата - но не само от серуми и като съставка в продуктите за грижа за кожата. Може да си го набавяте и от храна. Този витамин прави кожата сияйна и блестяща. За да произвежда достатъчно колаген, че кожата да е блестяща, организмът се нуждае от голямо количество витамин С и протеин. Витамин С се използва в процеса, наречен хидроксилиране, който превръща протеина в колаген. Опитайте се да включите в менюто си много цитрусови плодове, като портокали, както и червени чушки, ягоди и домати, за да увеличите приема на витамин С. Но трябва да поемате и протеин. Залагайте на пилешко месо, говеждо, леща, боб и тофу.

 

Снимка: iStock/bergserg

 

Снимка: iStock/Sergey Pavlov

 

Снимка: iStock/ValentynVolkov

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия