Берберин: влиянието му върху полисктозните яйчници и инсулиновата резистентност

Ето полезна информация

2024-03-08 09:40:00
Берберин: влиянието му върху полисктозните яйчници и инсулиновата резистентност
Снимка: elements.envato.com

Използван още от далечни времена в Китай за лечение на диабет и безплодие, берберинът е съединение, част от много билки, което и до днес се използва от милиони хора по света. Той е част от лечението на синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ), както и на инсулиновата резистентност. 

 

Но как точно това съединение влияе на положително на здравето ви и откъде да си го набавите? Ще разберете в статията. 


жена при ендокринолог

Източник на изображението: elements.envato.com


Какво е берберин?


Намиращ се в редица растения, берберинът сам по себе си е алкалоидно съединение и фитонутриент. Традиционната китайска медицина познава добре неговото действие и го въвежда в лечението на възпалителни заболявания - от стомашно-чревни до неврологични и метаболитни.

 

Днес берберин се използва като естествен заместител на метформина, който се приема за подобряване на инсулиновата чувствителност и симптомите на поликистозни яйчници. 

 

Берберин и ползите му при поликистозни яйчници

По-долу ще ви изброим положителните качества на берберина върху СПКЯ: 

 

 

Берберинът и ползите му при инсулинова резистентност

 

Сред най-важните действия на берберина при СПКЯ е подобряването на инсулиновата чувствителност и намаляването на глюкозата в кръвта. Действие, сравнимо с това на метформин, но без страничните му ефекти. 

 

Поне половината от младите момичета и жени със синдром на поликистозните яйчници имат и инсулинова резистентност. Берберинът понижава кръвната захар, без да се налага стимулиране на производството на инсулин от панкреаса. Действоето наподобява извършване на физическа активност след хранене. Енергията, приета от въглехидрати, се изразходва преди да бъде усвоена. 

 

Берберинът, подобно на инозитола, притежава всичко необходимо, за да е от полза на жените със СПКЯ и инсулинова резистентност. Може да се приема самостоятелно или да част от лечението с метформин. Няма опасни взаимодействия. 

 

Бъдете внимателни, ако приемате други лекарства като антидепресанти, бета-блокери или имуносупресори, тъй като берберинът може да промени нивата на тези лекарства в кръвта. Винаги се консултирайте с лекар.

 

Помага ли берберинът в отслабването?


Все още е рано да се каже, но някои проучвания показват, че берберинът участва в намаляването на мазнините. Намалява се индексът на телесната маса (ИТМ), тъй като се понижава апетитът. Благодарение на това, че регулира инсулиновата резистентност, фитонутриентът се оказва добър съюзник при борбата с метаболитния синдром.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия