Суперхрани, които редовно да хапвате през 2024 г.

Вижте кои са те

2024-03-01 16:30:00
Суперхрани, които редовно да хапвате през 2024 г.
Снимка: iStock/DeeNida

В началото на годината много хора си обещават да започнат да спортуват, да спрат с лошите навици, да се хранят и живеят по-здравословно. Вече изминаха 2 месеца от началото на 2024 г. и може да сте изгубили мотивацията си, особено в студените зимни вечери, когато на всеки му се мързелува на дивана и похапва нещо вкусно, макар и вредно. Но пролетта наближава, време е да влезем във форма, да се погрижим за здравето си и да си върнем мотивацията. Ето на кои суперхрани да започнете да залагате, според американския "Cosmopolitan".

 


Папая

 

Този плод е богат източник на витамин С и витамин А, както и на диетични фибри. Освен, че е добър за здравето, той помага за поддържането на стройна фигура. Папаята трупа все по-голяма популярност, заради това, че е пълна с полезни съставки, вкусна е, може да се използва за десерт, а навлиза и в готварски рецепти. Източник е на ензима папаин, който помага за по-добро храносмилане.

 

Снимка: iStock/awayge

 

Череши

 

Друг любим плод, на който спокойно можем да се наслаждаваме през пролетта и лятото. Напоследък черешовият сок стана много популярен, тъй като повишава нивата на хормона мелатонин, който помага за по-здрав и спокоен сън. Черешите са богати на витамин С и полифеноли - и двете съставки са мощен антиоксидант. Червените плодове съдържат още фибри и калий, които са полезни за сърдечно-съдовата система и като цяло за организма.

 

Снимка: iStock/Almaje

 

Шамфъстък

 

Интересното е, че шамфъстъците стават популярни заради социалните мрежи. Те са с необичаен цвят за ядки - зелени, което ги прави интересни за снимки в Instagram и т.н. Този цвят изглежда страхотно на фотоси и видеа на инфлуенсъри. Но тези ядки са не само привличащи вниманието, те са и много полезни. Богати са на ненаситени мазнини, фибри, витамин В6, калий, магнезий. Освен това, шамфъстъците са чудесен източник на витамин В1, който се грижи за нервната система.

 

Снимка: iStock/everydayplus

 

Джинджифил

 

Сред най-известните и полезни подправки. Джинджифилът не е скъп, а придава невероятен вкус на чайове, греяно вино, сладки, салати, риба, сосове, картофи, меса и т.н. Той е много полезен за стомашни проблеми, като гадене, крампи и т.н. Освен това, джинджифилът има противовъзпалителни свойства.

 

Снимка: iStock/Pichai Puntong

 

Елда

 

Известна е и с името гречка. Тази зърнена храна е изключително полезна и трябва да я добавите към менюто си. Хубавото е, че за разлика от пшеницата, елдата не съдържа глутен. Освен това, в гречката (или елдата) има протеин, въглехидрати и много фибри. Това означава, че тя засища и е перфектното разнообразие в кухнята.

 

Снимка: iStock/Andrii Pohranychnyi

 

Гъби

 

Гъбите са обичана и популярна храна от много време насам, но и сега трябва да продължите често да ги хапвате. Има различни видове гъби и може спокойно да разнообразявате. Те са чудесна добавка към почти всяко ястие - месо, пица, зеленчуци на скара, салати, закуски с шунка и т.н. Гледайте да хапвате гъби, които са били отглеждани под UV светлина, защото така те стават много богати на витамин D. Той е по-рядко срещан в храните витамин, а е важен за имунната система.

 

Снимка: iStock/Ulada

 

Риба в консерва

 

За никого не е тайна, че хранителните продукти доста поскъпнаха в последните години и много хора се чудят как да намерят едновременно евтини и полезни храни. Оказва се, че рибата в консерва е добър такъв вариант. Тези рибки са по-евтини от пресните риби по топлите витрини или тези, които сами купувате и приготвяте. Но в същото време рибите в консерви отново съдържат протеин, различни минерали и витамини. Сардините, сьомгата и скумрията в консерви са богати на Омега-3 мастни киселини.

 

Снимка: iStock/digicomphoto

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pipinana
преди 1 месец

da. naistina sa mi liubimi , obojavam tozi vid hrana


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия