6 мита за диетите

Вижте кои са те

2024-01-18 15:00:00
6 мита за диетите
Снимка: iStock/Povozniuk

За много хора отслабването е мечта. В началото на годината доста си поставят за цел да свалят килограми, да се хранят по-здравословно и да спортуват повече. Но има някои митове за отслабването, в които всички вярват, а не бива да е така. Ето кои са те, според "The Sun".

 

Мит 1: Не трябва да ядете хляб

 

Хлябът и тестените изделия са забранени в много диети и някои хора мислят да си ги позволяват само на големи поводи и празници. На хляба се гледа като на враг, пълен с въглехидрати. Но не бива съвсем да се лишавате от него, той също е полезен и носи енергия, особено ако е пълнозърнет. Просто заложете на пълнозърнест хляб и не се притеснявайте да хапвате по 2-3 тънки филийки на ден, дори да искате да свалите килограми. Той е пълен с фибри, които се грижат за здравето на стомаха, подобряват настроението и контролират апетита. В него има и витамин В, който е важен за метаболизма и нервната система. В пълнозърнестия хляб има и желязо, което ни трябва, за да имаме енергия и сили. 

 

Снимка: iStock/bhofack2

 

Мит 2: Не бива да поемате кисело мляко с висок процент масленост

 

Напротив, високомаслените кисели млека са полезни и ваши съюзници. Кофичка кисело мляко с висока масленост може да ви засити и да понижи желанието ви да хапвате нездравословна храна - сладкиши, чипс, снаксове. Така залъгвате глада за вредни храни. 

 

Снимка: iStock/Drazen Zigic

 

Мит 3: Шоколадът винаги е лош

 

Не може да си позволявате много сладкиши и десерти, но няколко парченца шоколад на ден реално са добри са вас. Стига да си вземете тъмен шоколад. Според експерти, тъмният шоколад е богат на флаванол. Флаванолът е полезен за сърцето и важна част от здравословната диета. Освен това, проучвания показват, че хапването на малко тъмен шоколад на ден подобрява настроението. 

 

Снимка: iStock/MariuszBlach

 

Мит 4: Червено месо значи лошо месо

 

Важно е да хапвате храни, богати на протеин, за да сте сити. Червеното месо ни помага да намалим апетита и да се повиши скоростта, чрез която се горят калории. Естествено, не бива да се прекалява с него, трябва да хапвате и зеленчуци, бобови култури, морски деликатеси, яйца и т.н., но не изключвайте напълно червеното месо от менюто си. 

 

Снимка: iStock/sergeyryzhov

 

Мит 5: Избягвайте всички преработени храни на всяка цена

 

Разбира се, ултра преработените храни - сладкиши, газирани напитки, сладолед, колбаси, хамбургери, тестени изделия, зърнени закуски, чипсове, снаксове, солени и сладки бисквити, не са ваш приятел и са доста нездравословни. Но някои преработени храни, като боб в консерва, риба в консерва, плодове и зеленчуци в консерва, може да влизат в менюто ви. Те са по-евтини и достъпни от някои други здравословни храни, а и имат полезни съставки. Например, бобът ни зарежда с фибри и протеин. Сардините, които често са в консерви, са полезни за сърцето, съдържат Омега-3 мастни киселини. 

 

Снимка: iStock/Andrii Zastrozhnov

 

Мит 6: Ядките са пълни с калории и пречат

 

Вярно е, че много видове ядки са висококалорични. Но проучване на Университета в Южна Австралия показва, че може да ядете бадеми и да отслабвате. Бадемите са пълни с протеин, фибри, витамини и минерали, които са ни необходими за добро здравословно състояние и понижаване на апетита. Заменете снаксовете, солетите и чипсовете с бадеми, използвате тези ядки за лека закуска и така по-дълго ще сте сити.

 

Снимка: iStock/baibaz

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия