Храни и напитки, които ни правят още по-гладни

Ето кои са те

2023-08-04 15:00:00
Храни и напитки, които ни правят още по-гладни
Снимка: iStock/Ilona Shorokhova

Звучи парадоксално, но някои от храните, които хапваме, не ни засищат изобщо, а дори ни правят още по-гладни. След като поемем от тях, копнеем за още ястия и сякаш коремът ни е празен. Така и по-лесно се качват килограми. Вижте кои са храните и напитките, които ни правят по-гладни, според "The Sun".

 


Кроасани

 

Кроасан звучи чудесно и лесно решение за закуска, но малко след като бъде изяден, отново сме гладни. Този тестен продукт не засища и не задовлява глада. Пълен е с мазнини и съдържа много калории, изяждаме го бързо, но не успява да ни засити и копнеем за още храна. Най-добре е закуската ни да бъде филия пълнозърнест хляб с яйце.

 

Снимка: iStock/Jcomp

 

Нискомаслено кисело мляко

 

Казва се, че колкото по-дълго и повече дъвчим храната, толкова по-сити ще сме. Е, това няма как да стане с киселото мляко. А нискомаслените версии на млякото често съдържат подсладители, които вдигат нивата на кръвната захар. Няма достатъчно мазнини и не ни засища. Залагайте на високомаслено кисело мляко.

 

Снимка: iStock/Alvaro Fernandez Echeverria

 

Бял ориз

 

Оризът съдържа много фибри, които ни помагат да се чувстваме по-сити по-дълго време. Но хапването на бял ориз може да причини рязък скок на кръвната захар и после - рязък спад. Това ни кара отново да огладнеем. Избирайте кафяв ориз или ориз Басмати.

 

Снимка: iStock/Montree Lakchit

 

Мъфини

 

Също са примамливи за закуска, но не са подходящ избор. Мъфините са като парче торта - пълни с рафинирано бяло брашно, бяла захар и мазнини. Така се зареждаме с много калории, но гладът не отминава и мъфините не ни засищат.

 

Снимка: iStock/hanohiki

 

Белтъци

 

Яйцата са сред най-питателните храни и пълни с полезни съставки. Само 2 яйца на ден ни зареждат с почти всички важни витамини и минерали - без витамин С и витамин В3. Освен това, те съдържат много протеин. Но ако ядете основно белтъците, защото жълтъците са по-калорични, вие правите грешка. Така само ще огладнеете по-бързо. Белтъците са основно въздух и не засищат.

 

Снимка: iStock/premkh

 

Зърнени закуски с изкуствени подсладители

 

Експертите препоръчват да избягвате хапването на зърнени закуски. Те съдържат много захар. Дори тези с изкуствени подсладители трябва да се избягват, тъй като влиият на нивата на кръвната захар. Тъпчете се със захар, но не се чувствате сити. По-добре залагайте на плодове.

 

Снимка: iStock/baibaz

 

Плодови сокове

 

Плодовите сокове са с голямо съдържание на захар, така че предизвикват повишение на нивата на кръвната захар. Съдържат много малко фибри, което значи, че бързо биват храносмилани и това изведнъж ви оставя без енергия, изтощени и гладни. По-хубаво е да ядете самите плодове, а не да пиете сладките сокове.

 

Снимка: iStock/Tuned_In

 

Бял хляб

 

Подобно на соковете, белият хляб не съдържа достатъчно фибри, така че не ви засища. Препоръчва се да ядете пълнозърнест или ръжен хляб, за да не огладнявате.

 

Снимка: iStock/StockPhotosArt

 

Газирани напитки

 

Газираните напитки са пълни със захар и калории, което се отразява негативно на фигурата ви. Когато въглердният диоксид, съдържащ се в тях, бъде освободен в организма ви, химичните рецептори карат клетките на върха на стомаха да освбодят грелин - хормонът на глада. Така бързо започва да ви се хапва нещо.

 

Снимка: iStock/Narong KHUEANKAEW

 

Алкохол

 

Проучвания доказват, че консумирате повече калории, когато пиете алкохол. Но не само заради алкохолните питиета. Просто алкохолът може да стимулира нервни клетки в мозъка, които увеличават апетита. Така че, не е изненада, че редовно ядете сандвичи, бургери, снаксове и чипсове след прием на алкохол. Ако пиете повече алкохол, често забравяте да следите какво хапвате. А и големите количества алкохол намаляват нивата на глюкоза в кръвта, което води до желание за храна.

 

Снимка: iStock/AlexRaths

 

Чипс

 

Картофите са сред храните, които засищат най-много. Но, ако ги пържите или ядете чипс, пълен със сол, това не важи - напротив, само ще станете по-гладни. Често чипсът и пържените картофи се хапват бързо, така че може да преядете с тях и да поемете много калории, а да не се заситите.

 

Снимка: iStock/KPS

 

Понички

 

Имат малка хранителна стойност. Те са калорични, пълни със захар и често дори поръсени с такава. Тези сладкиши причиняват рязко повишаване на кръвната захар и после - загуба на енергия. Пълни са с мазнини и често прекаляваме с тях, тъй като са вкусни, но не засищат глада и не усещаме кога трябва да спрем да ги хапваме.

 

Снимка: iStock/Photography By Tonelson

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия