Ползи от хапването на котидж сирене

Вижте кои са те

2023-11-21 16:30:00
Ползи от хапването на котидж сирене
Снимка: iStock/lisaaMC

Котидж сиренето, познато още като извара, става много популярен и все по-обичан продукт. Забелязва се, че все по-често е показван в социални мрежи, катo TikTok и Instagram. Може да го хапваме намазано върху филийка хляб, да го ядем с палачинките, омлета, салатите и т.н. Най-хубавото е, че има много ползи за здравето от него. Ето кои са те, според "Pop Sugar".

 


Балансира нивата на кръвната захар

 

Изварата помага за балансирането на нивата на кръвната захар, споделя Джен Басуик, диетолог. Тя съдържа протеин и когато се комбинира с подходящо ястие, спомага за забавянето на разграждането на другите хранителни продукти. Така се предотвравяват остри покачания на кръвната захар.

 

Засища

 

Котидж сиренето съдържа много протеин и така сте сити дълго време. Комбинирайте го с крекери, плодове, зеленчуци и ще видите, че апетитът ви намалява в останалата част от деня.

 

Снимка: iStock/NataliPopova

 

Помага за здравето на костите

 

Този вид сирене е пълно с калций, който е много важен елемент за изграждането на здрави кости. Богато е на протеин и фосфор, които също подкрепят костната система, припомня Аманда Сауцеда, диетолог.

 

Подобрява стомашното здраве

 

Ако стомахът ви е здрав, цялостното ви здравословно състояние е по-добро. Избирайте извара, на която пише "живи и активни култури". Това значи, че в нея се съдържат пробиотици (полезни бактерии), които спомагат за храносмилането, редовно ходене до тоалетна и борба с подутия корем.

 

Подпомага нервната система

 

В котидж сиренето се съдържат витамини от групата В, като рибофлавин и витамин В12. Те подпомагат нервната система, синтезът на ДНК и производството на енергия. Богато е и на йод, който помага за здравето на щитовидната жлеза.

 

Намалява риска от диабет тип 2

 

Проучване установява, че нискомаслената диета намалява риска от развитие на диабет тип 2. Затова, хубаво е да избирате извара с 1-2% масленост.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия