Яденето на чипс развива депресия

Ето какво показва проучване

2023-04-28 15:00:00
Яденето на чипс развива депресия
Снимка: iStock/batuhan toker

Хапването на чипс прави хоата депресирани.

 

Ново проучване показва, че яденето на чипс и други пържени храни води до по-голям риск от развиване на тревожност и депресия.

 

Изследването на университета Zhejiang в Китай анализира навиците на 140 000 души във Великобритания. Трябвало е те да попълват въпросници, в които отговарят какво точно са хапвали в последните 24 часа.

 

Групата хора е следена цели 11 години.

 

Установено е, че за тези, които са поемали поне една порция пържена храна, е с 12% по-вероятно да изпитват тревожност, в сравнение с тези, които не са.

 

Експертите смятат, че акриламидът - химическо съединение, което се получава, когато картофите се пекат или пържат на високи температури - е свързан с възпаление на мозъка.

 

"Основното меню скоро бе свързано с риска от развитие на депресия и тревожност. Западното меню от пържени или обработени храни, рафинирани зърнени храни, сладки продукти и бира се асоциира с по-висок риск от депресия и тревожност. Обикновено, пържените храни са главна част от основното западно меню, и консумацията на пържени храни се увеличава в световен план, особено по време на нашествието на коронавируса", казват експертите, предават от "Female First".

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия