Храни, които борят здравословни проблеми

Ето кои са те

2023-04-20 15:00:00
Храни, които борят здравословни проблеми
Снимка: iStock/Ralers

Някои хранителни продукти, които често поемаме в ежедневието си могат да подобрят здравословното ни състояние и да облекчат част от неприятните симптоми, които изпитваме. Кои са те и какво да хапвате редовно? Вижте отговорите на "The Sun".

 


Сардина за чупливи кости

 

Всички знаем колко полезна е рибата и как трябва да я включваме в менюто си поне 1-2 пъти седмично. Специално сардината помага за излекуването на костите. Този вид риба съдържа едно от най-големите количества Омега-3 мастни киселини. Доказано е, че тези киселини намаляват риска от фрактури. Сардината е пълна още с витамин D и калций, които подсилват костите.

 

Снимка: iStock/Olga Gagarova

 

Кафе за главоболие

 

Добра новина за любителите на кафето! Вкусната кафява напитка може да ни излекува от главоболието. Главоболието може да се появи, когато кръвоносните съдове в мозъка започнат да се разширяват. Кофеинът, съдържащ се в кафето, помага за свиване на кръвоносните съдове и така облекчава болката в главата. Но не прекалявайте с кафето, ако пиете прекалено много чаши кафе на ден, може да изпитате обратния ефект.

 

Снимка: iStock/artplus

 

Чеснов хляб за възпалено гърло

 

Чесънът неслучайно се счита за суперхрана. Той има антивъзпалителни свойства, които лекуват възпаленото гърло. Ако ви е неприятно да ядете само чесън, чудесен вариант е да се снабдите с чеснов хляб и да го потопите в супа - така чесънът не е толкова лютив.

 

Снимка: iStock/Vladimir Mironov

 

Кейл за рани

 

Ако се убодете, порежете и т.н. и кървите много, може би не ядете достатъчно къдраво зеле - кейл. Зеленият зеленчук съдържа големи количества витамин К, който помага на кръвосъсирването. Спанакът и броколите имат подобни свойства.

 

Снимка: iStock/Ockra

 

Ябълки и банани за чревни проблеми

 

За хората, които често имат разстройство или стомашни проблеми, тези плодове са истински лек. Неузрелите напълно банани борят диарията, тъй като съдържат устойчиво нишесте. Ябълките пък облекчават подуването на корема, заради високото съдържание на фибри.

 

Снимка: iStock/MaskaRad

 

Мляко за конюнктивит

 

Да пиете много прясно мляко помага за преборването с тази очна инфекция. Млякото е пълно с витамин А, който има антивъзпалително действие и помага за здравето на очите и зрението. Ако очите ви сърбят и са зачервени, сложете върху тях памучни тампончета, които са напоени с прясно мляко.

 

Снимка: iStock/Victoria Popova

 

Яйца за изтъняваща коса

 

Ако сте забелязали, че косата ви пада и изтънява, хапвайте редовно яйца. Те са пълни с протеин и витамини. Може дори да ги размазвате директно към корените на косата - така те вливат полезните си свойства в космените фоликули. Това спомага растежа на косата.

 

Снимка: iStock/Liudmila Chernetska

 

Сладки картофи за крампи в краката

 

Много хора се будят нощем, заради неприятни мускулни спазми в крайниците. Ако често ядете сладки картофи, това може да бъде излекувано. Те са пълни с калий, който помага на организма да се бори със слабостта на мускулите и крампите.

 

Снимка: iStock/Liudmila Chernetska

 

Сок от целина за херпес зостер

 

Пасирайте стрък целина и изпийте сока - това е чудесен начин да се отървете от херпес зостер. Целината съдържа антиоксиданти и специфична форма на витамин С, която облекчава болката от херпес и самата раничка.

 

Снимка: iStock/kwanchaichaiudom

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия