Трикове за справяне със зимната следпразнична депресия

Ето какви са те

2023-01-17 15:00:00
Трикове за справяне със зимната следпразнична депресия
Снимка: Pixabay/Niko_Shogol

Коледните и новогодишни празници минаха, коледните базарчета затвориха, украсата бе свалена, а зимата е в разгара си и навън става все по-студено. Затова, много хора се депресират през януари и февруари, чакайки по-топлите дни и веселите пролетни моменти в парка с компанията. Как да подобрите настроението и да не се оставяте на тъгата? Вижте някои идеи на "The Sun".

 


Прегръщайте се

 

Никога не подценявайте силата на прегръдката. Хубава, продължителна мечешка прегръдка, в която усещате сърцебиенето на другия. Гушкайте се по много време с партньора на дивана, за да сте щастливи. Ако нямате партньор, поне прегърнете приятелите, съквартирантите, роднините за малко.

 

Снимка: Pexels/cottonbro studio 

 

Смейте се високо

 

Използвайте студените дни, ранното стъмняване и дългите нощи за гледане на повече филми и предавания, и то такива, които са комедийни и забавни. Смейте се високо, без да се притеснявате. И дори опитайте да се смеете на малки неща, дребни шеги, дори когато не гледате нещо забавно. Смехът увеличава допамина и намалява нивата на стреса.

 

Снимка: Pexels/EKATERINA BOLOVTSOVA 

 

Пръскайте се с парфюм

 

Носенето на парфюм може да прави чудеса с настроението. Напръскайте се хубаво, дори когато излизате само до магазина или на кратка разходка, а защо не и когато просто стоите вкъщи. Ароматите на цитруси, бор, джинджифил и мента подобряват настроението.

 

Снимка: Pexels/ Irina Kaminskaya

 

Пийте чай

 

Растителните съставки в чая имат добър психологически ефект върху настроението. Кофеинът и Л-теанинът (влиза в състава на зеления чай) ни правят по-фокусирани, спокойни и пъргави, жизнени. Л-теанинът дори ни кара да релаксираме и да се отпуснем. Препоръчва се пиенето на чай преди събития, които ни притесняват и стресират.

 

Снимка: Pexels/Кристина Александрова

 

Обличайте се с весели дрехи

 

Да носите тоалет, който ви кара да се чувствате позитивно и весело, подбрява настроението. Носете по-светли дрехи, както и такива, с които изпъквате и се забелязват, дори да излизате навън за кратко. Облечете светлите и шарени дрехи и докато си почивате на дивана вкъщи. Синият цвят ни кара да се чувстваме спокойни, а жълтото - да сме оптимисти.

 

Снимка: Pexels/Anna Shvets 

 

Запалете ароматна свещ

 

Ароматите, които усещаме когато сме в природата, подобряват нашето състояние и психичното ни здраве. Така ставаме по-спокойни, радостни и здрави. Затова, купувайте и палете вкъщи свещи с миризми на лавандула, сандалово дърво, жасмин, палисандрово дърво, лайка.

 

Снимка: Pexels/Anna Shvets 

 

Вземете си студен душ/плискайте се със студена вода

 

През зимата горещите душове ни се струва като истинска терапия, но студените или поне хладки такива са по-полезни. Те намялават възпаленията, облекчават болката и подобряват кръвообращението. Не е лесно да свикнете с тях, ако досега сте сти взимали само горещи душове. Но поне след топлия душ се облейте със студена вода за 10 секунди, като всеки път увеличавате последователно и стигнете до една минута. Може и няколко пъти на ден да плискате лицето със студена вода. Това намалява стреса и ни успокоява.

 

Снимка: Pexels/Pixabay

 

Оправете леглото си

 

Ако сте свикнали да оставяте леглото неоправено, защото прекарвате повече време вкъщи през зимата, това е грешка. Научно доказано е, че ако започнете деня с оправяне на леглото, вие ще се чувствате по-положително заредени.

 

Снимка: Pexels/ Lina Kivaka 

 

Движете се

 

Въпреки че е зима, не стойте на едно място. Правете си кратки разходки, ако е много студено, но нека те бъдат по 2-3 пъти на ден. Тренирайте - ходете на фитнес, на танци, правете упражнения вкъщи, подскачайте, скачайте на въже. Колкото повече тренирате, толкова повече ще проясните ума си. Чрез тренировки организмът отпуска ендорфини (молекули на щастието) и се чувствате добре.

 

Снимка: Pexels/Yan Krukau

 

Нареждайте цветя

 

Цветята също влияят много добре на настроението. Ако имате цветя в саксии, поливайте ги редовно и се грижете за тях, това има терапевтичен ефект.  Ако нямате много време за такива неща, поне купете цветя и наредете букет от жълти рози във ваза, например. Вземете хубава ваза, налейте прясна вода и подредете внимателно цветята. Махнете листата, които пречат и редовно сменяйте водата. Ако се заобиколите с цветя, ще сте по-радостни.

 

Снимка: Pexels/Valeria Boltneva

 

Накарайте някого да се усмихне

 

Като правим другите щастливи, ние също ставаме щастливи. Сигурно през зимата излизате малко по-рядко с приятели и роднини, но това не пречи да се чувате с тях. пишете им редовно, обаждайте се. Звъннете на човек, с когото отдавна не сте говорили, за да го изненадате. Дори само да пожелаете на близък човек да има хубав ден или да му кажете, че често мислите за него, ще има положителен ефект и върху този човек, и върху вас.

 

Снимка: Pexels/Karolina Grabowska

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия