Ползи от хапването на авокадо

Ето кои са те

2023-09-14 16:30:00
Ползи от хапването на авокадо
Снимка: iStock/UlaBezryk

В последните години авокадото стана сред най-популярните храни. Някои го ядат на салати, други заедно с препечени филийки и масло, трети просто хрупат плода като закуска. От авокадото стават страхотни смутита, а някои хора правят и сос гуакамоле от него.

 

Не е тайна, че авокадото има много полезни съставки и засища. То носи редица ползи за здравето. Вижте и кои са те, според "Pop Sugar".

 

Снимка: iStock/Arx0nt

 

Ползи за здравето

 

"Мазнини, като авокадото, са важна част за всяко ядене, тъй като те осигуряват важни съставки, като витамин Е, фибри и калий.", казва Тейлър Фазио, диетолог в Ню Йорк.

 

Богато на омега-3 мастни киселини

 

Авокадото е богат източник на омега-3 мастни киселини, такъв тип, които подкрепят здравето на сърцето. Така се намалява риска от смърт, инфаркти и инсулти. Намаляват се вредните ефекти от нивата на холестерола в кръвта.

 

Полезно за стомаха

 

Този плод е богат на фибри. 50 грама авокадо съдържа 7 грама фибри, според USDA. Фибрите подпомагат храносмилателната система и спомагат за растежа на полезните бактерии в стомаха. То може да предпазва от рак на дебелото черво.

 

Намалява възпаленията

 

Авокадото е свързано с намаляването на възпаленията в тялото. Проучване от "Penn State" от 2019 г. показва, че екстрактът от семена на авокадо има антивъзпалителни свойства.

 

Богато на витамини

 

Като цяло, съдържа много витамини и важни съставки - витамините С, Е и К, както и рибофлавин, магнезий, калий и др. Освен това, авокадото е богато на фолиева киселина, която е много нужна на бременните жени.

 

Полезно за косата и кожата

 

Маските за лице от авокадо действат страхотно. Но ако консумирате само едно авокадо на ден, това също влияе чудесно на кожата. Проучване от 2022 г., публикувано в "Journal of Cosmetic Dermatology", показва, че яденето на едно авокадо на ден води до пившаване на еластичността и устойчивостта на кожата. Това се дължи на омега-3 мастните киселини. Освен това, проучване от 2015 г., публикувано на същото място, показва, че тези киселини и антиоксидантите (които също влизат в състава на авокадото) действат ефективно срещу косопад и подобряват плътността на косата.

 

Помага за отслабване

 

Чудесен избор, ако искате да свалите килограми. Авокадото е пълно с полезни мазнини, които отнемат повече време за храносмилане и така се чувствате сити по-дълго. Както стана ясно, плодът е пълен и с фибри, които също са помощник в отслабването.

 

Снимка: iStock/ValentynVolkov

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия