По кое време да ядете различните храни?

Ето полезна информация

2023-03-17 15:00:00
По кое време да ядете различните храни?
Снимка: iStock/dolgachov

Много пъти сме чували, че човек е това, което яде. Но знаете ли, че не е от значение само това какво ядете, както и да поемате по-полезни продукти? Много е важно определени храни да се ядат само в определено време от деня, за да действат те добре на здравето ви. Вижте кое кога трябва да ядете, според "The Sun".

 


Сладолед - 6:30 часа

 

Хапвали ли сте сладолед рано сутрин? Изглежда, това е най-доброто решение. Да ядете замразени храни, веднага щом се събудите, подобрява умствената мощ. Японско проучване на университета Kyorin в Токио показва, че хората, която хапват сладолед рано сутрин, са по-чевръсти, разсънени и по-малко раздразнителни. Лондонският институт по психиатрия пък през 2005 г. установи, че яденето на сладолед носи същата наслада като печеленето от лотарията. Какъв по-добър начин да започнем деня си?

 

Снимка: Pexels/Sittisak C


Яйца и месо - 7:00 часа

 

Храните, богати на протеин, като яйца и месо, трябва да се ядат сутрин или след тренировка. Те помагат да се чувствате по-сити по-дълго време и намаляват приема на повече калории по-късно през деня. Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че хората, които ядат яйца на закуска, консумират по-малко калории за обяд, в сравнение с тези, които ядат повече въглехидрати на закуска. Проучване на университета Waseda в Токио пък показва, че яденето на риба, пилешко и говеждо сутрин увеличава мускулната маса.

 

Снимка: Pexels/Chris Matthews

 

Кафе и торта - 10:00 часа

 

Идеалното време за доза кофеин и сладкиш е 10 ч. сутринта. Да пиете кафе веднага след ставане може да ви направи разтревожени, тъй като така или иначе нивата на стресовия хормон кортизол са високи след събуждане. Но 10 ч. е перфектното време да се насладите на чаша топло кафе, тъй като нивата на стресът вече трябва да са спаднали между закуската и обяда. Проучване на университета в Тел Авив, Израел, показва, че хората, които ядат нещо сутрин, качват по-малко килограми, в сравнение с тези, които не се хранят преди обяд.

 

Снимка: Pexels/Engin Akyurt

 

Шоколад - 11:00 часа

 

Да ядете шоколад може да ви помогне да свалите килограми, стига да правите това преди обяд. Испанско проучване показва, че жените, които хапвали 100 грама захар сутрин, изгаряли повече телесна мазнина и имали по-ниски нива на кръвна захар от тези, които не ядат сладкото сутрин.

 

Снимка: Pexels/Vie Studi

 

Супа - 12:00 часа

 

Ако ядете нискокалорична супа половин час преди същинския обяд, може да отслабнете. Проучване на университета Пен Стейт в Пенсилвания показва, че хората, които ядат супа преди основното ястие, поемат с 20% по-малко калории.

 

Снимка: Pexels/ jenvit keiwalinsarid

 

Паста - 12:20 часа

 

Проучване от 2021 г. доказва, че приемането на повече калории по-рано през деня помага за свалянето на килограми и на метаболитното здраве. Така че - яжте калоричните храни преди следобеда. Най-добре е да поемете повечето въглехидрати с обяда. Това значи, че тогава може да ядете паста, тестени храни и т.н.

 

Снимка: Pexels/Engin Akyurt

 

Банан - 17:30 часа

 

След стресиращ ден на работа или на училище, добра идея е да похапнете банан на път за вкъщи. Този плод е богат на минералите калий и магнезий, които намалят нивата на стресовия хормон кортизол в организма. Калият помага и на мускулите да се отпуснат. А и бананите са богати на серотонин, който повдига настроението.

 

Снимка: Pexels/Aleksandar Pasaric

 

Зърнена закуска - 19:00 часа

 

Купа, пълна със зърнена закуска, е хубава идея за вечеря. Но тя трябва да е залята с мляко. Триптофанът, който се намира в млякото, комбиниран с въглехидратите от зърнените закуски, е перефектната комбинация, която да ви подготви за сън, според Националната фондация за сън в САЩ. Калцият и магнезият в млякото ви помагат да релаксирате.

 

Снимка: Pexels/Binyamin Mellish

 

Киви - 21:30 часа

 

Ако ви е трудно да заспивате или често се будите, кивито е чудесен плод за преди лягане. Яжте по две кивита един час преди сън. Проучване показва, че хората, които са хапвали две кивита преди лягане, заспиват с 42% по-бързо от тези, които не са хапвали нищо. Екзотичният плод е богат на серотонин, който повишава нивата на хормона на съня мелатонин.

 

Снимка: Pexels/Maria Victoria Portelles

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия