4 грешки, които ви пречат да отслабнете

Вижте кои са те

2023-09-06 15:00:00
4 грешки, които ви пречат да отслабнете
Снимка: iStock/Bojan89

Отслабването е мечта за много хора. Свалянето на килограми не е никак лесна работа, но има някои неща, които може дори да не подозирате, че ви пречат да се сдобиете с мечтаната фигура. Ето какви грешки може да допускате, според "The Sun".

 


Не ядете достатъчно

 

Приемането на по-малко храна се струва най-нормално за всеки, който иска да отслабне, но се оказва, че може да ядете прекалено малко и това да има обратен ефект. Диета с прекалено малко калории е опасна. За да отслабнете, трябва да изгаряте повече калории, отколкото приемате. Но не се лишавайте прекалено. "Нашите организми са невероятно умни и когато ние драстично намалим приема на калории, те знаят, че не ядем достатъчно и така намаляват ритъма, с който горим калории - следователно се забавя метаболизма ни", казва хранителният специалист Дейвид Уийнър. Трябва да се фокусирате над храненето с правилни и полезни продукти, а не толкова над ограниченията.

 

Снимка: iStock/Prostock-Studio

 

Пропускате хранения

 

По-малко ястия, по-малко калории. Така разсъждават повечето хора. Но това невинаги е правилно. Пропускането на закуска или обяд, може да ни накара да поемем повече калории при следващото хранене или да огладнеем през нощта. И така по-лесно посягаме към по-нездравословни храни - тези, които най-бързо можем да вземем и да заситят глада за кратко. Храната ни зарежда с енергия и не бива да пропускате основните хранения. Най-добре е и закуската, и обядът, и вечерята да са пълни с протеин, за да сте сити. Залагайте на пуешко месо, пилешко месо, риба, морски дарове, тофу, яйца, говеждо месо, млечни продукти, ядки и бобови култури.

 

Снимка: iStock/ribeirorocha

 

Седнали сте прекалено дълго

 

Прекарвате ли почти целия ден, седнали на бюрото в работа/училище, в градския транспорт и после вкъщи пред дивана? Това е много вредно. Един от най-добрите начини да ускорите метаболизма е да се движите. "Отнема само 30 минути седене, за да се забави метаболизмът ни с 90%, което може да повлияе на количеството мазнини, което организмът гори. Ако седите прекалено дълго, вие не горите толкова калории, в сравнение с когато спортувате, вървите или дори просто стоите прави", обяснява Дейвид. Препоръчва се на всеки час да ставате за 5 минути и да се разходите. Използвайте стълби вместо асансьор и вървете пеша преди или след работа поне за 10-15 минути.

 

Снимка: iStock/Rawpixel

 

Пренебрегвате съня

 

Много хора не спят достатъчно. Това също влияе на теглото. Липсата на достатъчно сън и проблемите със съня имат огромно влияние върху метаболизма. Трябва да спите по 8 часа на денонощие. Ако подобрите съня си, метаболизмът ще се ускори. Избягвайте технологиите преди лягане - сините светлини нарушават съня, а и така се разсейвате. По-добре е да медитирате преди лягане.

 

Снимка: iStock/g-stockstudio

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия