Съвети за справяне с менструацията в жегата

Ето какво да направите

2022-07-27 16:30:00
Съвети за справяне с менструацията в жегата
Снимка: Pexels/Andrea Piacquadio

Дните в месеца, в които момичетата имат менструация са трудни - обикновено това е съпроводено с коремни болки, обилно кървене, подут корем, изтощение, променливи настроения, копнеж за сладкиши, често ходене до тоалетна, лесно изнервяне, гадене и т.н. Но, още по-неприятно е, когато сте в цикъл в жегата. През лятото използваме тънки дрехи и постоянно се притесняваме дали те няма да се изцапат, а и дамските превръзки предизвикват допълнително изпотяване, когато е горещо. Освен това, жегата също ни прави изморени и ядосани - както и цикълът, така че ефектът е двоен. Ето как да облекчите тези усещания, според британския "Cosmopolitan".

 


Хидратирайте се

 

Уверете се, че пиете доста вода, за да предотвратите дехидратация. Дехидратацията може само да влоши главоболието, задържането на вода и подуването на корема, запекът и умората. Това казва д-р Азиза Сесай пред изданието. Носете си бутилка вода навсякъде, а ако сте вкъщи - настройвайте аларма, за да се сещате да пиете вода.

 


Избягвайте кофеин и алкохол

 

Да пиете кафе и алкохол в жегата не е добра идея. И двата вида напитки са диуретици и могат да влошат дехидратацията. Освен това, кофеинът и алкохолът могат да доведат до мигрена. Запомнете, че махмурлуците са още по-тежки в жегата. 

 

Хранете се здравословно

 

Определени храни, като пикантните храни, мазните храни, преработените храни и бързите закуски може да повлияят на менструацията и да влошат симптомите. Лекарката съветва да ядете повече плодове и зеленчуци, както и противовъзпалителни храни като мазна риба. Залагайте и на храни, богати на калий. Избягвайте храните, които имат много сол и ще повишат задържането на вода и подуването на корема. Те влошават и дехидратацията. При менструация губите някои важни хранителни съставки - компенсирайте, като ядете повече храни, богати на желязо.

 

Снимка: Pexels/ Andrea Piacquadio



Носете дишащи материи

 

За да ви е хладно, залагайте на дишащи материи на дрехите, особено около интимната зона. Трябва да избягвате платовете, които може да причинят допълнително изпотяване в тази зона или които могат да нарушат вагиналния pH баланс. Сменяйте често бельото и превръзките - бактериалните инфекции са по-чести през лятото.

 

Ако имате сили - тренирайте

 

Може да поспортувате малко, ако имате сили и енергия. Упражненията повишават нивата на ендорфин - хормонът на щастието, който подобрява настроението ви. Освен това, така се блокират рецепторите на болка в мозъка и може стомашните крампи да бъдат облекчени. Естествено, заложете на лека тренировка.

 

Снимка: Pexels/SHVETS production

 

Осигурете си качествен сън

 

Сега е време да си починете повече. Спуснете щорите, сложете си маска за лице, пуснете вентилатора и релаксирайте. Може да си вземете хладък душ преди лягане, за да се отпуснете. Не ползвайте технологии поне 2 часа преди сън - синята светлина спира производството на мелатонин - хормон на съня.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия