6 съвета за борбата с жегата

Ето какво да направите

2022-07-22 16:30:00
6 съвета за борбата с жегата
Снимка: Pixabay/Miroslavik

Времето става все по-горещо и това ни влияе. Лятото е вълнуващ и забавен сезон, но понякога горещините ни правят изморени, раздразнителни, а и вредят на доброто здравословно състояние. Ето някои трикове за справяне с жегата, според "Pop Sugar".

 


Замразете термофора

 

Термофорът е вашият най-добър приятел през лятото. Напълнето го с хладка вода и го сложете за няколко часа във фризера. После може да го използвате - да го сложите в скута си или на краката си, докато работите. Може и да го пъхнете между чаршафите и завивките, малко преди да легнете.

 

Носете пижама

 

Да, може да ви се струва странно, но е по-добре да спите по пижама, а не голи или само по бельо. Ако носите естествени материи, като памук, това помага тялото да се охлади - памукът попива потта от кожата. Така че, заложете на памучна пижама. Не носете изкуствени материи или синтетични материи. С тях ви е още по-горещо и температурата на тялото се повишава.

 

Сложете кофичка с лед до вентилатора

 

Вентилаторите са помощници в борбата с жегата. Те навяват студен вятър и така помагат на потта по вас да се изпари по-бързо, да ви е хладно. Но, ако това не ви е достатъчно, сложете кофичка с лед пред вентилатора. Когато вятърът от вентилатора преминава покрай леда, това прави температурите в стаята по-ниски и се създава свеж въздух.

 

Снимка: Pixabay/StockSnap

 

Пускайте щорите и дръпнете пердетата

 

Много хора се чудят дали да затворят прозорците, когато навън е топло. Най-добре е прозорците да са затворени, щорите - спуснати, пердетата - дръпнати. Вероятно навън е по-топло, отколкото в дома ви. Затова, трябва да предотвратите влизането на горещ въздух и слънчева светлина в стаите. Естествено, проветрявайте вечер и нощем, за да влиза и чист въздух. Тогава температурите падат.

 


Замразете завивките и чаршафите

 

Ще е хубаво да си легнете и да ви е хладно нали? Това е лесно. Сложете завивките и чаршафите в найлонова торба. После сложете тази торба във фризера за 10 минути преди лягане. Когато извадите завивките и ги постелите, ще се изненадате от добрия резултат.

 

Къпете се с топла вода

 

Да, невероятно, но факт - по-добре е в жегата да си вземете топъл душ, а не студен. Изкушаващо е да се миете със студена вода, но всъщност тя само прави тялото ви по-топло, защото то ще се опита да регулира и да задържи нормалната телесна температура. Душ с по-топла или поне хладка вода ще направи обратното. Естествено, нека не е гореща и да няма пара в банята. Освен това, полезно е да пиете топли напитки в жегата - логиката е същата.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия