3 начина, по които танците подобряват здравословното състояние

Вижте кои са те

2023-10-02 16:30:00
3 начина, по които танците подобряват здравословното състояние
Снимка: iStock/Wavebreakmedia

Танците са любимо занимание на много хора. Независимо дали посещавате уроци по танци, обичате да се вихрите на дансинга в клуба в петък вечер или редовно танцувате у вас, докато почиствате или се събирате с приятели, това ви влияе позитивно. Ето кои са ползите от танците, според "Your Tango".

 


Добра тренировка

 

Ако не спортувате или не ходите на фитнес, танците са прекрасен заместител на спорта. Те карат сърцето да бие бързо. Проучване установява, че хора със сърдечни проблеми, които танцували само по 20 минути три пъти в седмицата, са видяли, че здравето на сърцето им се подобрява значително. И то повече от на хората, които се придържали към традиционните кардио тренировки.

 

Снимка: iStock/nensuria

 

Тийнейджърите, които танцуват, са по-малко стресирани

 

Шведско проучване, включващо 112 тийнейджъри от женски пол, доказва това. Тийновете, които включвали танците в седмичната си рутина, се радвали на положителни резултати. Изследването обхвалано участници, които се борили с различни проблеми - болка в гърба и врата, тревожност, депресия и стрес. Половината от момичетата трябвало да ходят на уроци по танци всяка седмица, а другата половина - не. Тези, които танцували, посочили, че забелязват промяна в психичното им здраве и подобрение на настроението.

 

Правят ни щастливи

 

Проучване на университета в Лондон доказва, че танците стимулират мозъка да отпуска невротрансмитери в мозъчните клетки. Тези невротрансмитери подобрявали настроението и стимулирали растежа на нови неврони. Така умът на хората ставал и по-гъвкав. Танците намаляват тревожността, покзва изследването.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия