5 начина да се храните по-здравословно

Ето кои са те

2022-04-22 15:00:00
5 начина да се храните по-здравословно
Снимка: Pixabay/SvenHilker

Има някои простички и лесни промени в храненето, които може да направите, за да сте в по-добро здравословно състояние. В забързаното ежедневие е изкушаващо да изберем готово ястие или преработени храни, вместо здравословно ястие, което сами да приготвим. Но ето няколко лесни начина да променим менюто си, според "Female First".

 


Пийте повече вода

 

Когато мислите за промяна в начина на хранене, първият въпрос, който трябва да си зададете, е следният - дали пиете достатъчно вода. Пиенето на вода е много важно за поддържане на добра диета и за подобряване на здравословното състояние. В момента се смята, че е най-добре дамите да пият около 2,7 л. вода на ден, а мъжете - 3,7 л. Водата ни засища и помага за отслабване. Ако пием достатъчно, е по-малко вероятно да преядем. А и водата е много по-полезна от сладките газирани напитки или сокове. Много често хората бъркат жаждата с глад.

 

Снимка: Pixabay/IamNotPerfect

 

Заменете въглехидратите с пълнозърнести храни

 

Пълнозърнестите храни са много по-здравословна опция от тези, пълни с въглехидрати. Пълнозърнестите продукти, като пълнозърнестия хляб и пастата, киноата и овесът стимулират храносмилането. Те са богати на витамини от групата В, важни за метаболитната ефективност. Заменете белия ориз с кафяв. И вместо да хрупате чипс за следобедна закуска, опитайте пълнозърнести крекери.

 

Снимка: SooYeongBeh


Яжте по-малко захар

 

Лесно е да прекалим с консумацията на захар, дори да смятаме, че се храним здравословно. Десертите са вкусни, но вдигат нивата на инсулина в кръвта, което води до копнеж за още сладко. Помнете, че естествената захар е полезна - например, тази, която се намира в плодовете. Естествено, пак трябва да се консумира умерено - но заменете десертите с плодове. Изкуствено подсладените продукти, като газираните напитки, бисквитите, вафлите, бонбоните и шоколадът трябва да бъдат консумирани по-рядко.

 

Снимка: Pixabay/JillWellington

 

Хапвайте повече протеин

 

Протеинът е много важна част от дневното меню. Той стимулира доброто здравословно състояние, загубата на тегло и позволява на организма да възстанови клетките и мускулите. Ако търсите по-леки храни, богати на протеин, заложете на риба, тофу и яйца. Те засищат и с тях е по-малко рисковано да развиете сърдено заболяване (прекаляването с червено месо може да причини това).

 

Снимка: Pixabay/congerdesign

 

Уверете се, че в чинията ви е шарено

 

От малки ни учат, че е важно да ядем зеленчуци и храни с различни цветове да присъстват в чинията ни. Залагайте не само на зелени зеленчуци, но и на всякакви други цветове - червени, жълти, оранжеви, лилави. Важно е да поемате моркови, спанак, тиква и червено цвекло. Цветните зеленчуци са богати на витамините А, Е и С, както и на фибри и антиоксиданти.

 

Снимка: Pixabay/silviarita

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия