Динена диета - полезна или вредна?

Ето какво смята специалист

2022-08-02 15:00:00
Динена диета - полезна или вредна?
Снимка: Pixabay/AdinaVoicu

Динената диета придоби популярност в последните месеци.

 

През зимата мажоретката и актриса Габи Бътлър говори за нея в документалната поредица на Netflix - "Cheer". Там Габи призна, че я прилага, за да прочисти организма си.

 

"Всъщност не гладуваш съвсем, слагаш нещо в стомаха си, така че не е просто да не ядеш нищо. Всъщност, това е много добро за теб и премахва всички токсини. Това, което прави динята, е, основно да прочисти всичко, защото тя е главно вода.", сподели тя пред "Extra".

 

Звездата обясни, че минава на динена диета от време на време, когато е усетила, че се е хранила наистина лошо.

 

Все пак, диета, при която се яде само едно нещо, не може и не бива да се спазва дълго. Крие ли опасности динената диета? Ето какво каза диетологът С. Сванфелд пред британския "Cosmopolitan".

 

Снимка: Pixabay


Какво представлява диетата?

 

Най-общо това е да се яде само диня за определен брой дни и после бавно и по малко да започвате да добавяте други хранителни продукти към диетата. Но Сванфелд обяснява, че тя не би посъветвала нейните клиенти да спазват тази диета. 

 

Какви недостатъци крие?

 

"Хапването на небалансирано меню, запълнено само с един хранителен продукт, не е здравословно и не е балансиран начин да подхранвате организма. Нуждаем се от разнообразие от храни, съгласно необходимостта ни от енергия и нуждата ни от макрохранителни вещества, за да фукнционират организмите ни правилно", казва тя.

 

Динята е направена основно от вода и това значи, че не ни дава много енергия, така че няма да можем да си набавим достатъчно и ще е изпитание да спазваме тази диета.

 

"Прекалено голям дефицит на енергия може да доведе до негативни последствия, като недостиг на хранителни вещества, умора, мускулна загуба, хормонални проблеми, косопад...", сподели още диетоложката.

 

Сванфелд посочва, че да ядете само една храна няма да прочисти организма от токсините.

 

"Няма доказателство, че някой вид диета, особено такава, която съдържа само един хранителен продукт, би имала прочистващ ефект върху организма. Динята, разбира се, може да е част от здравословна, балансирана диета (богата е на вода, фибри, витамини и минерали...), но да ядете само диня, или единствено какъвто и да било друг продукт, не е здравословна диета", твърди тя.

 

Диетоложката съветва да си правите плодова салата с диня, която включва кисело мляко и ядки.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия