Съвети за поддържане на добро психично здраве

Вижте какво да правите

2022-03-30 15:00:00
Съвети за поддържане на добро психично здраве
Снимка: Pixabay/Pexels

Заради стреса от пандемията и забързаното ежедневие, много хора се оплакват, че се чувстват нестабилни, често натъжени, уморени и може да имат проблеми с психичното здраве. Ето някои простички неща, които трябва да направите, за да се чувствате добре и да сте здрави, според "Female First".

 


Водете си дневник

 

Хората смятат, че да си водиш таен дневник е детско занимание. Но това съвсем не е така, писането помага и освобождава. На някои им е по-трудно да опишат мислите и идеите си гласно или не искат да споделят абсолютно всичко с хората около тях. Затова, воденето на дневник, записването на страхове, мечти, мисли помага много и така изливате душата си върху лист хартия, който не може да ви нарани. Така събирате мислите си, описвате чувствата си и може да проясните съзнанието си.

 

Излезте на чист въздух

 

Изглежда като нещо много простичко, но все пак хората го пренебрегват. Дори да е зима и времето да е студено, да се стъмнява рано - да излезете от дома, дори само за 20 минути, върши чудеса. Така гълтате чист въздух, раздвижвате се и се успокоявате, разведрявате. Ако работите от дома си, задължително в обедната почивка правете кратка разходка навън и ходете често до магазина, така събирате сили и енергия, разсънвате се и ставате по-ведри.

 

Снимка: Pixabay/ Vic_B

 

Общувайте със семейство и приятели

 

В пандемията социалните контакти намаляха заради работата и ученето от дома, както и заради строгите мерки. Но е много важно да поддържате връзка с най-близките си - семейство и добри приятели. Дори да не ви се стои дълго навън или да нямате възможност да отидете на ресторант/кафе, просто звъннете по телефона на близките и поговорете с тях. И кратък разговор може да ви ободри, развесели и така да не се чувствате самотни.

 

Хранете се здравословно

 

Храната има голямо влияние върху това как се чувствате. Да се храните здравословно може да ви изглежда трудно и скъпо, но е необходимо. Дори готвенето да не е стихията ви, залагайте на по-лесни рецепти - опечете си риба, сварете си ориз, нарежете си салата и не забравяйте да замените сладкишите с плодове. Да опитвате нови ястия и подправки може да е вълнуващо и също да повлияе добре на психиката - правете го често.

 

Снимка: Pixabay/Jill Wellington

 

Не изоставяйте хобитата

 

Всеки има дадени хобита или интереси - в никакъв случай не ги изоставяйте, ако искате да сте здрави и щастливи. Дали става дума за музика, свирене на инструмент, практикуване на спорт, рисуване, четене, писане, танцуване, колекциониране, ходене на преходи, снимане и т.н. - всичко това влияе прекрасно на психичното здраве. Ако нямате хоби или сте изоставили предишно, намерете си ново. Да решите да научите нещо или да правите нещо ново, да сте страстни относно нещо - това носи смисъл на живота ви и се чувствате пълноценни и по-мотивирани. Когато се заемете с нещо, което харесвате, вие се чувствате горди със себе си. А когато постигнете прогрес - ставате уверени и щастливи.

 

Спете достатъчно

 

Отново един простичък съвет, който също често е пренебрегван. Безсънието вреди много и ни кара да сме тъжни и ядосани. Важно е да си набавяте достатъчно количество сън и да лягате по едно и също време.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия